Brieven

Brieven NRC Handelsblad 5/2/2019

Vrouwen kapen niets

De kop Vrouwen kapen prijzen weg in NRC van vrijdag (1/2) veronderstelt dat deze prijzen eigenlijk voor mannen bedoeld waren. Nee dus:

Is het zo moeilijk voor mannen te accepteren dat vrouwen hetzelfde kunnen als en soms beter zijn dan mannen. Mijn hele leven kom ik dit al tegen helaas. Ik word er wel moedeloos maar niet moe van om er iets van te zeggen.


(man) Haren

Dit schaadt goed doel

In het opiniestuk Gulle gevers maken de dienst uit (2/2) beschrijven de auteurs hoe zakelijke filantropie een makkelijke manier is van goed doen met geld verdiend door belastingontwijkende tactieken. Rutger Bregman sprak soortgelijke woorden in Davos. Het is goed dat deze discussie nu wordt gevoerd. Maar die baart mij ook zorgen. Er wordt te weinig onderscheid gemaakt tussen filantropie door zakenlui en commerciële organisaties enerzijds en filantropie door Janny en Jan Modaal anderzijds. De filantropie komt nu dus in haar algemeenheid negatief in beeld. Dit is schadelijk voor de goededoelenorganisaties. Onderzoek, inclusief het mijne, laat namelijk zien dat met name moreel geladen organisaties, zoals goede doelen, veel last hebben van negatief nieuws en schandalen. Ondanks dat er gesuggereerd wordt dat er niets ten nadele is van de goeddoelenorganisaties die de gefinancierde projecten hebben uitgevoerd, is de schade door deze discussie al aangericht. De consument kan nu namelijk makkelijker niet doneren zonder dat hun morele zelfbeeld slechter wordt. Ofwel: om zich niet slecht te voelen over niet doneren. Dat is een gemiste kans want de goededoelenorganisaties en donaties van de gewone gever hebben een belangrijke rol in de maatschappij.


Universitair docent Rijksuniversiteit Groningen

Geen zelfonderzoek

Zo druk heeft Tommy Wieringa het met het afkatten van Gargard en Nzume (Onze andere levens, 2/2) dat hij niet toekomt aan zelfonderzoek. Een Koreaanse lezer stoorde zich aan een opmerking over spleetogen. Dat zou Wieringa aan het denken moeten zetten – toch te veel vanuit westerse superioriteit geschreven? In plaats daarvan hakt Wieringa liever in op mensen die lastige vragen stellen. Die vragen zijn voor hem „kolderieke kletspraat”. Misschien is hij toch te veel deel van het institutioneel racisme?

Ga zo door, Wieringa

Hulde aan Tommy Wieringa die enorm gegroeid is in zijn rol als columnist en nu net zo goed is als Bas Heijne in het leggen van de vinger op de pijnpunten van naar modernistisch gewauwel. Chapeau!

Het kan nog anders

Waarom niet meisjes de achternaam van de moeder en jongens die van de vader. Daarmee ontstaan dan vrouwelijke en mannelijke afstammingslijnen. Er wordt recht gedaan aan gelijkheid, helderheid en identiteit. Eventueel met het recht om de naam van de andere ouder daar weer achter te plaatsen voor wie die wil gebruiken. Maar dus geen keuze van de eerste naam.

Correcties/aanvullingen

Necrologie

In de necrologie Topman die beter bedrijfsbestuur eiste (1/2, p. E5) staat dat Jaap Peters de eerste bestuursvoorzitter van Aegon was. Dat is onjuist. Dat was Joop Bakker. Op de eerste aandeelhoudersvergadering van Aegon in 1984 volgde Peters hem op als voorzitter.