Analyse

126 miljoen aan cryptomunten onbereikbaar na ‘dood’ ondernemer

De grootste Canadese cryptobeurs QuadrigaCX heeft uitstel van betaling aangevraagd. De 115.000 gebruikers kunnen niet bij hun cryptomunten, 190 miljoen Canadese dollar (126 miljoen euro) in totaal. Ter beveiliging tegen hackers heeft alleen eigenaar Gerald Cotten er toegang toe. Maar die zou in december zijn overleden in India aan complicaties van de ziekte van Crohn.

Volgens experts is het heel ongewoon om maar één persoon toegang te geven tot de cryptomunten. Veiliger is het om een multi-signature wallet te hebben met private keys voor verschillende mensen.

Cottens overlijden wordt in twijfel getrokken: op je dertigste sterven aan de ziekte van Crohn is onwaarschijnlijk. In India zou het bovendien vrij gemakkelijk zijn een overlijdensakte te kopen. Cottens overlijden zou kunnen zijn verzonnen om de problemen bij QuadrigaCX te ontlopen.

Weduwe Jennifer Robertson wordt bedreigd. Zij heeft laten weten dat zij óók niet bij de cryptomunten kan: „De laptop waarmee Gerry werkte, is beveiligd en ik ken het wachtwoord niet. Ondanks herhaalde zoekopdrachten, heb ik het ook nergens kunnen vinden.” Ze heeft experts ingeschakeld die proberen de laptop van Cotten te ontsleutelen. Het is al gelukt om zijn persoonlijke en zakelijke e-mail te openen, Maar de cryptovaluta zijn vooralsnog onbereikbaar.

QuadrigaCX vraagt dinsdag het Hooggerechtshof van Nova Scotia om Ernst & Young te benoemen als onafhankelijke toezichthouder op het bedrijf. Dat zou, bij de Canadese wetgeving, een faillissement kunnen voorkomen. Eind januari verscheen op de website van QuadrigaCX een bericht dat het bedrijf er alles aan doet om de cryptomunten bij de eigenaren te krijgen.

In 2018 kampte QuadricgaCX al met financiële problemen nadat bank CIBC de tegoeden had bevroren aangezien niet was vast te stellen wie de eigenaren ervan waren. Gebruikers moesten daarom lang wachten voordat ze betalingen konden verrichten. (NRC)