Trumpblog

Trump en Kim ontmoeten elkaar in Hanoi

Later deze maand voeren Donald Trump en Kim Jong Un voor de tweede keer overleg over het afbouwen van het Noord-Koreaanse kernwapenprogramma.

Dit blog is gesloten

Volg de updates rond het presidentschap van Donald Trump in ons nieuwe blog.

Trump en Kim ontmoeten elkaar in Hanoi

De tweede bilaterale top tussen de Verenigde Staten en Noord-Korea vindt op 27 en 28 februari plaats in de Vietnamese stad Hanoi. Dat heeft president Donald Trump in de (Nederlandse) nacht van vrijdag op zaterdag via Twitter bekendgemaakt. "Ik kijk er naar uit voorzitter Kim (Jong-un, red.) te zien, en de vrede te bevorderen", tweette Trump.

De top is de voorbije dagen voorbereid door Stephen Biegun, de speciaal gezant voor Noord-Korea, die in Pyongyang met zijn Noord-Koreaanse collega Kim Hyok Chol sprak. Voorafgaand aan de top in Hanoi gaat Biegun nog eens naar Noord-Korea, laat het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken weten.

Stappenplan

Biegun had voorafgaand aan zijn trip naar Pyongyang deze week gezegd te mikken op "een stappenplan van onderhandelingen en verklaringen, en een wederzijds begrip voor de resultaten en gezamenlijke inspanningen". Hoe dat stappenplan gestalte krijgt is (nog) niet duidelijk.

Lees ook: In november schreven Noord-Koreaanse media voor het eerst in maanden over wapenontwikkelingen op staatsniveau.

In juni vorig jaar ondertekenden Kim en Trump in Singapore een intentieverklaring waarin Noord-Korea onder meer beloofde "te werken richting de volledige denuclearisering van het Koreaanse schiereiland". Volgens critici, onder wie recent de Amerikaanse vice-president Pence, heeft het Aziatische land van die beloften nog weinig waargemaakt.

President Trump kijkt niettemin uit naar de nieuwe ontmoeting, schrijft hij op Twitter. "Het zal sommigen verbazen, maar ik heb Kim Jong-un leren kennen, en weet hoe capabel hij is."

North Korea, under the leadership of Kim Jong Un, will become a great Economic Powerhouse. He may surprise some but he won’t surprise me, because I have gotten to know him & fully understand how capable he is. North Korea will become a different kind of Rocket - an Economic one!

— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) February 9, 2019

Trump: zonder mij waren we in oorlog met Noord-Korea

Donald Trump en de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un zullen elkaar op 27 en 28 februari van dit jaar opnieuw ontmoeten. De top zal plaatsvinden in Vietnam, heeft de Amerikaanse president woensdag aangekondigd in zijn State of the Union, de traditionele jaarlijkse rede in het Congres.

Trump noemde de ontmoeting als onderdeel van de "stoutmoedige nieuwe diplomatie" van zijn kabinet, een "historische poging tot vrede op het Koreaanse schiereiland". De president wees erop dat er in Noord-Korea geen Amerikaanse gijzelaars meer zijn. Ook zijn er al vijftien maanden geen raketten meer gelanceerd. "Er is nog veel werk te verzetten", erkende Trump, maar toch herbevestigde hij zijn vertrouwen in zijn beleid:

"Als ik geen president geweest was, zouden we nu, naar mijn mening, in een grote oorlog met Noord-Korea verwikkeld zijn."

De eerste ontmoeting tussen Trump en Kim vond plaats in juni vorig jaar, in Singapore. Nooit eerder hadden de leiders van Noord-Korea en de Verenigde Staten elkaar de hand geschud. Daarbij werden afspraken gemaakt over het verbeteren van de diplomatieke banden tussen de twee landen. Ook verklaarde Noord-Korea zich in te zetten voor de "volledige nucleaire ontwapening van het Koreaanse Schiereiland".

Trump toonde zich destijds opgetogen over die toezegging en zei kort na de top dat er "geen nucleaire dreiging" meer uitgaat van Noord-Korea. In de praktijk is er van die ontwapening echter nog niets terechtgekomen. Half januari moest vicepresident Mike Pence nog toegeven dat Pyongyang vooralsnog geen enkele concrete stap in die richting had gezet. Er zijn zelfs aanwijzingen dat er nog altijd gewerkt wordt aan nieuwe raketten en kernwapens. Voor analisten was dat overigens geen verrassing. Zij wezen er al op dat de "nucleaire ontwapening van het Koreaanse Schiereiland" voor Noord-Korea ook concessies van de VS vereist, waartoe dat land nagenoeg zeker niet bereid zal zijn.

Trump-kiezers werden in de State of the Union bediend in een toespraak die de president als motto meegaf: ,,Laten we voor grootsheid kiezen.” Lees meer over de speech: Alle Trump-kiezers werden bediend

Mensen in Seoul luisteren naar de State of the Union van Donald Trump. Foto EPA/Yonhap

Regering Trump: geen inmenging bij midterms

De Amerikaanse ministeries van Justitie en Binnenlandse Veiligheid hebben geen bewijzen gevonden van inmenging in de tussentijdse verkiezingen van november vorig jaar. Plaatsvervangend minister van Justitie Matt Whitaker en minister van Binnenlandse Veiligheid Kirstjen Nielsen hebben hun gezamenlijke rapport maandag bij president Donald Trump ingeleverd.

De twee ministeries concluderen dat geen buitenlandse regering of mogendheid invloed heeft gehad op de uitslag van de midterms. Die verkiezingen voor de Amerikaanse Senaat en het Huis van Afgevaardigden lagen onder een vergrootglas na het verloop van de presidentiële verkiezingen in 2016. Er loopt nog altijd een speciaal onderzoek naar Russische inmenging in de verkiezingen en mogelijke banden tussen Moskou en de campagne van president Donald Trump.

Anderhalve maand voorafgaand aan de tussentijdse verkiezingen werd een Russin aangeklaagd omdat ze zou hebben geprobeerd de stembusgang te beïnvloeden. Jelena Choesjajnova was de eerste individu tegen wie de Amerikanen om die reden een rechtszaak begonnen. Een maand na de verkiezingen bleken hackers een campagneafdeling van de Republikeinse Partij binnen te zijn gedrongen. Die incidenten lijken geen rol van betekenis te hebben gespeeld in het verloop van de verkiezingen.

Het ministerie van Binnenlandse Veiligheid gelastte niettemin een onderzoek, om mogelijke twijfel weg te nemen. De inhoud van het rapport dat dinsdag aan president Trump is overhandigd, blijft verder vertrouwelijk.

Voetgangers passeren dinsdag het Capitool in Washington. Foto Jonathan Ernst/Reuters

Amerikaanse gezant naar Pyongyang als voorbereiding nucleaire top

Op diplomatiek niveau worden de gesprekken hervat tussen Noord-Korea en de Verenigde Staten voor een nieuwe bilaterale top. Speciaal gezant voor Noord-Korea Stephen Biegun voert daarover woensdag een overleg met zijn Noord-Koreaanse gesprekspartner Kim Hyok Chol in Pyongyang. Dat meldt persbureau Reuters.

Later deze maand bespreken president Donald Trump en Kim Jong Un voor de tweede keer de toekomst van het Noord-Koreaanse kernwapenprogramma. Speciaal gezant Stephen Biegun zegt te mikken op “een stappenplan van onderhandelingen en verklaringen, en een wederzijds begrip voor de resultaten en gezamenlijke inspanningen”.

De eerste top tussen Trump en Kim Jong Un vond afgelopen juni plaats in Singapore. De twee leiders tekenden daar een intentieverklaring waarin Noord-Korea onder meer beloofde “te werken richting de volledige denuclearisering van het Koreaanse schiereiland”.

De Amerikaanse gazant voor Noord-Korea Stephen Biegun arriveerde zondag op Incheon International Airport, in Seoul, Zuid-Korea. Foto Yonhap/ EPA

Over de uitleg van de verklaring bestaat onenigheid onder de ondertekenaars – vooral over de definitie van ‘denucleariseren’. Washington wil dat Noord-Korea alle atoomwapens ontmantelt, voordat sanctieverlichting volgt. Pyongyang eist echter dat eerst alle Amerikaanse troepen worden teruggetrokken uit de regio.

Chef Nationale Inlichtingendienst Dan Coats zei dinsdag in de Senaat dat Noord-Korea waarschijnlijk niet volledig gaat ontmantelen, ondanks de eerder gedane beloften.

Aanklagers onderzoeken inauguratiecomité Trump

Federale aanklagers in New York hebben maandag via een dagvaarding documenten opgeëist van het inauguratiecomité van president Donald Trump, voor een juridisch onderzoek naar donaties aan het comité en besteding van het geld. Dat melden Amerikaanse media.

Een woordvoerder van het inauguratiecomité, Kristin Celauro, heeft tegenover persbureau AP bevestigd dat het comité de dagvaarding heeft ontvangen. "Het is onze bedoeling om mee te werken met het onderzoek", zei zij.

Volgens The Washington Post, die de dagvaarding heeft ingezien, zijn aanklagers op zoek naar informatie over schenkers, leveranciers, contractanten en bankrekeningen van het comité, en gegevens over buitenlandse bijdragen. Alleen Amerikaanse staatsburgers en mensen die in de Verenigde Staten wonen mogen volgens de wet geld schenken aan presidentiële inauguratie-activiteiten.

In het bijzonder zijn aanklagers volgens de krant uit op communicatie met een specifieke geldschieter, investeerder Imaad Zuberi uit Los Angeles en zijn firma Avenue Ventures. Het bedrijf heeft 900.000 dollar geschonken aan de inauguratiecommissie.

President Donald Trump met First Lady Melania Trump (links) en leden van zijn familie tijdens een bal in Washington na zijn beëdiging op 20 januari 2017. Foto Molly Riley / AFP

Volgens The Wall Street Journal zijn aanklagers ook op zoek naar informatie over gunsten die geldschieters zouden hebben ontvangen naar aanleiding van hun bijdragen. De krant meldde eind vorig jaar dat federale aanklagers onderzochten of schenkers geld hebben gegeven in ruil voor politieke gunsten. Dat zou in strijd zijn met federale anti-corruptiewetgeving.

Het inauguratiecomité zamelde 107 miljoen dollar (ongeveer 94 miljoen euro) in voor evenementen rond de beëdiging van Trump in januari 2017. Dat was een record, en meer dan twee maal zoveel geld als werd ingezameld voor de beëdiging van president Barack Obama in 2009.

Het onderzoek is een van een reeks juridische onderzoeken naar de campagne van Trump en zijn presidentschap. Speciaal aanklager Robert Mueller onderzoekt of Trumps campagne heeft samengewerkt met Rusland en of Trump onderzoek naar die vraag heeft belemmerd. Aanklagers in New York onderzoeken de betaling van zwijggeld door Trumps toenmalige advocaat Michael Cohen aan twee vrouwen tijdens de campagne, om mogelijke seksschandalen te verhullen.

Trump draagt David Bernhardt voor als nieuwe minister van Binnenlandse Zaken

David Bernhardt, hier rechts naast president Trump, werd maandag voorgedragen als nieuwe minister van Binnenlandse Zaken. Foto Reuters/Joshue Roberts`

President Trump heeft David Bernhardt voorgedragen als nieuwe minister van Binnenlandse Zaken. Bernhardt wordt, als zijn benoeming door de Amerikaanse Senaat bevestigd wordt, namens de regering verantwoordelijk voor het beheer van federaal land en natuurgebieden. Trump maakte de voordracht maandagavond bekend via Twitter.

I am pleased to announce that David Bernhardt, Acting Secretary of the Interior, will be nominated as Secretary of the Interior. David has done a fantastic job from the day he arrived, and we look forward to having his nomination officially confirmed!

— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) February 4, 2019

"David heeft sinds zijn arriveren fantastisch werk verricht en we kijken ernaar uit om zijn nominatie officieel te bevestigen", schreef Trump op het sociale netwerk. Bernhardt werkte eerst onder Ryan Zinke, die in december na een reeks schandalen zijn ministerschap neerlegde. Zinke zou onder meer een onderhandse deal gesloten hebben met oliegigant Haliburton.

Lees ook: Oud-commando die Amerikaans natuurbeheer afbrak, struikelt als minister over schandalen

De verwachting is dat Bernhardt het beleid van Zinke zal voortzetten. Deze zette zich in voor de economische exploitatie van gebieden in handen van de federale overheid, in totaal zo'n 20 procent van het landoppervlakte van de Verenigde Staten. Als rechterhand en plaatsvervanger van Zinke hield Bernhardt zich onder meer bezig met het openstellen van delen van Alaska voor het winnen van olie.

VS sturen 3.750 militairen naar grens Mexico

Het Pentagon stuurt 3.750 militairen naar de grens tussen Mexico en de Verenigde Staten. Daar zullen zij 250 kilometer prikkeldraad aanleggen, mobiele beveiligingscamera's bedienen en de douane en grenspolitie ondersteunen. De militairen worden voor negentig dagen uitgezonden, het aantal manschappen aan de grens komt hiermee op 4.350.

Op verzoek van het ministerie van Binnenlandse Veiligheid werd vorige week al besloten om de missie van het leger tot september te verlengen.

De eerste troepen werden eind oktober naar de grens gestuurd. Die missie eindigde op 15 december, maar werd al twee keer verlengd. Het aantal militairen aan de grens verschilt van tijd tot tijd, sommigen worden voor een langere periode gestationeerd en anderen keren vrij snel terug naar hun bases.

Lees ook: De onmogelijke grensmuur van president Trump

Trump suggereerde eerder al dat militairen zouden kunnen meehelpen bij de bouw van de muur tussen Mexico en de Verenigde Staten. De Democraten in het Congres weigeren daarvoor geld ter beschikking te stellen, wat leidde tot de langste shutdown ooit.

Welkom in een nieuw Trumpblog

Welkom in een nieuw Trumpblog. Het blog van vorige week kun je hier teruglezen.