Ook Nederland erkent Guaidó als leider Venezuela

Eerder op de dag erkenden Spanje, Portugal, Frankrijk, Zweden, het Verenigd Koninkrijk, Denemarken, Oostenrijk en Duitsland Guaidó al als leider.

Juan Guaidó tijdens een demonstratie tegen de regering van president Maduro.
Juan Guaidó tijdens een demonstratie tegen de regering van president Maduro. Foto Andres Martinez Casares/Reuters

Ook Nederland erkent de voormalige oppositieleider Juan Guaidó als interim-president van Venezuela. Dat heeft minister van Buitenlandse Zaken Stef Blok (VVD) maandag bekendgemaakt. Eerder op de dag lieten Spanje, Portugal, Frankrijk, Zweden, het Verenigd Koninkrijk, Denemarken, Oostenrijk en Duitsland al weten president Maduro niet te meer zien als legitiem staatshoofd van Venezuela. Later maandag sloten ook Litouwen, Letland, Estland, Finland, Tsjechië, Luxemburg, Polen, Kroatië en Portugal zich erbij aan.

Twitter avatar ministerBlok Stef Blok The eight-day period to call for free democratic and transparent elections in Venezuela expired today. The Kingdom of the Netherlands recognizes @jguaido as interim-President of Venezuela. We want freedom and democracy to return to Venezuela asap. https://t.co/RCQNxbdDTu

Blok schrijft dat de erkenning van Guaidó geen juridische gevolgen heeft “zoals het verbreken van de diplomatieke betrekkingen”. Het besluit van Blok volgt op het ultimatum dat Nederland eerder samen met Duitsland, Frankrijk, het Verenigde Koninkrijk en Spanje stelde. Maduro moest binnen acht dagen nieuwe verkiezingen uitschrijven. Zo niet, dan zouden de vijf landen Guaidó erkennen als interim-president. Maduro verwierp dat ultimatum zondagavond en zei op televisie dat hij “van niemand” een ultimatum accepteert.

Via Twitter bedankt Guaidó Nederland voor de erkenning. De oppositieleider schrijft te werken aan “een vreedzame en democratische oplossing” voor de crisis in zijn land. De regering van Maduro, zo meldt persbureau Reuters, “verwerpt de beslissing van sommige Europese regeringen krachtig.” Volgens de verklaring onderschrijven de EU-landen met hun erkenning de strategie van de Verenigde Staten, die er op gericht is “de legitieme regering van president Nicolás Maduro omver te werpen”. Venezuela gaat de relaties met landen die de oppositieleider erkennen herzien.

Twitter avatar jguaido Juan Guaidó Agradecemos al Gobierno de los Países Bajos por su reconocimiento a la lucha de los venezolanos. Trabajamos por una ruta que permita una solución democrática y pacífica a la crisis que vive nuestro país. #EuropaEstáConVzla https://t.co/hHq32iF1yF

Reacties

De Spaanse premier Pedro Sánchez riep maandag tijdens een persconferentie op tot “democratische presidentsverkiezingen” in het land. Hij benadrukt dat Spanje zal vechten voor “vrijheid, democratie en eenheid in Venezuela”. De Britse minister van Buitenlandse Zaken Jeremy Hunt liet op Twitter weten dat het erkennen van Guaidó als leider het land hopelijk dichterbij het “beëindigen van de humanitaire crisis” brengt.

Twitter avatar Jeremy_Hunt Jeremy Hunt Nicolas Maduro has not called Presidential elections within 8 day limit we have set. So UK alongside European allies now recognises @jguaido as interim constitutional president until credible elections can be held. Let’s hope this takes us closer to ending humanitarian crisis

De Franse president Emmanuel Macron schrijft op Twitter dat “Venezolanen het recht hebben om zich vrij en democratisch uit te drukken”. Volgens de Zweedse minister van Buitenlandse Zaken Margot Wallstrom zijn de verkiezingen die Maduro aan de macht hebben geholpen, niet “vrij en eerlijk” verlopen. Ook de Oostenrijkse bondskanselier Sebastian Kurz schrijft op Twitter dat Guaidó “onze volledige steun” heeft bij “het herstellen van de democratie in Venezuela”.

Lees ook: Moeizaam zoeken naar officiële gesprekspartners in Venezuela

Rusland, dat samen met Turkije en China het regime van Maduro steunt, heeft onmiddellijk gereageerd op de steun voor Guaidó. Een woordvoerder van het Kremlin noemde de poging van Guaidó om de macht te grijpen “illegaal” en de steun van de Europese landen ongeoorloofde inmenging in binnenlandse aangelegenheden van Venezuela.

Binnen de Europese Unie is nog geen gezamenlijk standpunt ingenomen. Sommige landen, waaronder Italië, vrezen voor precedentwerking bij andere zelfverklaarde regeringsleiders. Minister Blok schrijft te betreuren “dat het vooralsnog niet gelukt is tot een gezamenlijk standpunt van de EU te komen”. De Verenigde Staten, Canada, Australië en veel Latijns-Amerikaanse landen erkenden Guaidó al eerder.

De voorzitter van het Europees Parlement, Antonio Tajani, heeft kritiek geuit op het feit dat de Italiaanse regering een gezamenlijk EU-standpunt tegenhoudt. De Vijfsterrenbeweging, de grootste partij in de Italiaanse coalitie, zegt dat het zelfverklaarde regeringsleiders niet kan erkennen. Opvallend genoeg wil coalitiepartner Lega Guaidó wel erkennen.

Europees Parlement-voorzitter Tajani noemt het standpunt van de Vijfsterrenbeweging “ernstig”. Hij roept de partij op te luisteren naar de Italiaanse president Sergio Mattarella, die hen aanspoorde zich achter de andere grote EU-landen te scharen. Hoewel de Vijfsterrenbeweging Guaidó niet wil erkennen, roept de coalitiepartij wel op tot verzoening en vrije verkiezingen in het Zuid-Amerikaanse land.

Maandagmiddag bereikte ook een brief van president Maduro de paus, meldde kardinaal Pietro Parolin tijdens een bezoek van de kerkleider aan Abu Dhabi. In de brief vroeg Maduro paus Franciscus “om hulp in het proces om de dialoog te ondersteunen en te versterken”, aldus Reuters.