Jan van Veen stopt met Candlelight op Radio 5

Radio Poëzieprogramma Candlelight verdwijnt van Radio 5. Volgens Omroep MAX weigerde de presentator naar de studio te komen. Hij neemt liever thuis op.

Jan van Veen van radioprogramma Candlelight.
Jan van Veen van radioprogramma Candlelight. Foto: David van Dam

Jan van Veen is na een kleine maand alweer gestopt met Candlelight op Radio 5. In het radioprogramma draagt hij met donkerbruine stem gedichten van luisteraars voor. Volgens Omroep MAX weigerde Van Veen naar de studio te komen, omdat hij het programma liever thuis opnam, in zijn eigen opnamestudio. Ook kon Van Veen zich niet vinden in de muziekkeuze. Deze wordt centraal bepaald door de NPO-organisatie.

Omroepdirecteur Jan Slagter: „De NPO eist dat de geluidskwaliteit goed is, en dat het dus in een professionele studio moet worden opgenomen. Dat staat ook in zijn contract.” Volgens een andere betrokkene, die niet met zijn naam in de krant wil, heeft Van Veen echter met Slagter vooraf afgesproken dat hij het programma „kant-en-klaar” aan zou leveren, en is de huisstudio van Van Veen wél van goede kwaliteit.

Lees ook: Het interview met Jan van Veen

De zwijmelende softpop, die een belangrijk deel van de sfeer bepalen, mocht Van Veen niet meer zelf uitzoeken. Hij kon zich niet vinden in de muziek en klaagde erover bij de muzieksamensteller van Radio 5. Liedjes van bijvoorbeeld Van Kooten en De Bie, Guus Meeuwis en Robert Long zouden niet bij Candlelight passen. Bovendien werd de vaste afsluiter, Good Night van The Beatles, niet gedraaid. Slagter ziet het probleem niet: „We hebben nu eenmaal een muzieksamensteller, daar hebben we ons naar te voegen.”

Slagter was sowieso wat teleurgesteld over het programma: „Ik dacht dat het meer een levendig radioprogramma zou zijn, waarin hij de luisteraars zou welkom heten, nog iets over het weer zou zeggen, en eens zou bellen met een dichter. Maar in plaats daarvan kreeg ik: drie plaatjes, gedicht, drie plaatjes, gedicht. Dat kan ik zelf ook wel.” Op de tegenwerping dat Van Veen al 52 jaar zijn programma zo maakt, en dat de omroepdirecteur dus wist wat hij kreeg, zegt Slagter: „Tja, misschien was het toch langer geleden dat ik ernaar luisterde dan ik dacht.” Slagter wil door met het programma, maar met een andere naam en een andere presentator.

Van Veen (74) begon in 1967 met Candlelight op Radio Veronica. Het programma beleefde zijn glorietijd bij de AVRO op Hilversum 3 (1975-1991). Het programma was daarna te horen op SkyRadio en op 100%NL, en via de eigen website. Begin januari keerde het programma terug bij de publieke omroep, op ouderenzender Radio 5. De website, in Van Veens eigen beheer, gaat gewoon door. Maandagochtend zat Van Veen alweer in zijn huisstudio.

Jan van Veen wil niet in de krant reageren.

Dit artikel is aangevuld op 5 februari 2019. Correctie (4 februari 2019): In een eerdere versie werd het radioprogramma verkeerd gespeld als ‘Candelight’.