In beeld

Met de orka’s uit de Reisafjord de vette haring achterna

De Franse fotograaf Olivier Morin reisde in januari voor persbureau AFP naar Noord-Noorwegen, om met een internationaal team mariene biologen onderzoek te doen naar de plaatselijke orkapopulatie. Dit is zijn fotoverslag.
Orka's op haringjacht in het Reisafjord in het noorden van Noorwegen, in de buurt van de stad Tromsø.
Olivier Morin / AFP
Het Reisafjord ligt boven de poolcirkel: in januari, tijdens de poolnacht, was het er nog vrijwel continu donker. Toch gaan wetenschappers al duikend op zoek naar de orka's, terwijl bemanningsleden van het schip Sula op een aluminiumplatform wachten op hun terugkeer.
Olivier Morin / AFP
Een van de duikers is de Franse orka-expert Pierre Robert de Latour, die hier op de uitkijk staat naar orka's. Het team bestudeert de orka's om te kijken of ze nog extra bescherming nodig hebben.
Olivier Morin / AFP
Een vrouwelijke orka vangt een haring. Door de opwarming van de aarde moeten de orka's elk jaar verder naar het noorden reizen, de haringen achterna: die hebben namelijk een specifieke temperatuur van 3 graden Celsius nodig om te paaien.
Olivier Morin / AFP
Ondanks de opwarming voelen de orka's zich vooralsnog thuis in de Noorse wateren. De Latour schat dat de huidige populatie orka's in Noord-Noorwegen bestaat uit zo'n 1.500 dieren: twee keer zoveel als twintig jaar geleden.
Olivier Morin / AFP
De onderzoekers hebben de afgelopen twee decennia gezien hoe de Noorse haring 300 kilometer naar het noorden is verplaatst.
Olivier Morin / AFP
Om haring te vangen, werken de orka's samen: ze omcirkelen de school vissen, zodat die noodgedwongen naar de oppervlakte moeten zwemmen. Vervolgens slaan de orka's met hun flippers op het water om de haringen verder te verwarren.
Olivier Morin / AFP
De paaitijd van haringen vindt plaats in februari en maart, maar al in januari worden haringen vetter (en dus aantrekkelijker voor de orka's).
Olivier Morin / AFP
De Latour noemt zichzelf ook wel 'de orkafluisteraar'. Hij reist de hele wereld over, orka's achterna.
Olivier Morin / AFP
Orka's worden in het Engels ook wel 'killer whales' genoemd. Ze hebben geen baleinen (de elastische zeef waarmee walvissen plankton uit het water kunnen filteren) maar tanden.
Olivier Morin / AFP
Mannelijke exemplaren kunnen tot 5.400 kilo zwaar worden, vrouwelijke exemplaren tot 2.700 kilo zwaar.
Olivier Morin / AFP
Het totale jaaggebied van de Noorse orka's uit het Reisafjord strekt zich uit tot de eilandengroep Spitsbergen in het noorden en Groenland in het westen.
Olivier Morin / AFP
Pierre Robert De Latour was twintig jaar geleden de eerste onderzoeker die de Noorse orka's al snorkelend bestudeerde.
Olivier Morin / AFP
Tromsø ligt ongeveer 350 kilometer ten noorden van de poolcirkel, en is een thuisbasis voor veel mariene biologen én voor vissers, die net als de orka's op de haring afkomen.
Olivier Morin / AFP