Het kernwapendebat is terug van weggeweest

Het kernwapendebat is terug in Den Haag. Zware pijnstillers worden ook in Nederland een probleem. En het CDA mag na het kinderpardonakkoord aan de slag met een andere kwestie die de partij verdeelt: de tijd.


BOMMETJE: Had Jaap de Hoop Scheffer wel even afgeklopt? Donderdag riep hij als voorzitter van de Adviesraad Internationale Vraagstukken (AIV) het kabinet op om zich krachtiger uit te spreken voor het behoud van het INF-verdrag tussen de VS en Rusland, dat in de jaren tachtig een einde aan de kernwapenwedloop maakte. Een dag later stapten de Amerikanen na 32 jaar uit het verdrag, zaterdag volgden de Russen. De hotlines van weleer moeten afgestoft worden, concludeerde de AIV al. En: praten alleen is niet genoeg.

Bommetje II: Ook een andere oproep uit het rapport kreeg meteen flink aandacht. D66-voorman Rob Jetten zei in Met het oog op morgen dat hij de nieuw afgeleverde JSF’s niet in staat wil stellen om kernwapens af te werpen, tegen het advies van de AIV in: “Ik denk dat de wij als klein land ons beter kunnen focussen op een aantal andere taken”, zei Jetten, tegenover een gepikeerde De Hoop Scheffer. Hier dient zich een mogelijk nieuw conflict binnen de coalitie aan, want D66 en ChristenUnie zijn tegen zo’n nucleaire taak voor de JSF, de VVD en het CDA waren daar eerder juist voor.

Bommetje III: Toen Nederland in 1983 demonstreerde tegen de plaatsing van kernwapens, was bijna de helft van de huidige fractievoorzitters in de Kamer nog niet of pas net geboren. Maar nu is het kernwapendebat terug van weggeweest in Den Haag. Je hoort er alles over van onze redacteuren in NRC-podcast Haagse Zaken.

BALANSDAG: Het belooft vandaag voor de verandering een rustig coalitieberaad te worden, na de onenigheid over klimaat en kinderpardon. Afgelopen weekend werd meer duidelijk over hoe de partijen een crisis wisten te vermijden. Zo was het CDA-leider Sybrand Buma die de coalitie op weg naar een oplossing hielp door zijn kwetsbaarheid op het naderende partijcongres te benoemen. Al zit zijn partij nog altijd niet op één lijn. De VVD wilde een kabinetsval voorkomen die de partij niet één, maar twee kopstukken (Rutte én Dijkhoff) had kunnen kosten. Rob Jetten bewees zich bij D66 en de coalitie als een minder theatrale onderhandelaar dan zijn voorganger. En de ChristenUnie zag haar machtsspel beloond. Of de afschaffing van het kinderpardon daarvoor een zware prijs was? Niet volgens Joël Voordewind, die in Trouw stelt dat zijn partij al bij de formatie bepleitte om nog één pardon te organiseren en dan de regeling af te schaffen. “Het is precies wat we nu gaan doen, maar destijds was dat nog onbespreekbaar.”

TIME-OUT: Wordt het toch nog spannend op het CDA-congres, komend weekend? Nou, een beetje dan: de tijd staat op het spel. Europarlementariër en stemmenkanon Annie Schreijer-Pierik staat in Brussel al bekend om haar strijd tegen het verzetten van de klok. Nu blijkt dat de CDA-jongeren, het CDJA, zich juist hard willen maken voor het behoud van zomer- en wintertijd. Het CDJA, meldt De Telegraaf, dient daarover een motie in op het partijcongres.

PIJNLIJK: Zware pijnstillers beginnen in Nederland een serieus probleem te worden. Afgelopen jaar steeg het aantal gebruikers van oxycodon en fentanyl tot meer dan een half miljoen. “Dat groeiend gebruik van zware pijnstillers baart me grote zorgen”, aldus minister Bruno Bruins (Medische Zorg, VVD). Bruins wil verdere groei tegengaan met betere voorlichting aan patiënten en artsen.

POLDERPENSIOEN: Hij hoopt nog op een akkoord met de polder, zei minister Wouter Koolmees (Sociale Zaken, D66) gisteren in Buitenhof, maar lijkt ondertussen het zekere voor het onzekere te nemen. Het kabinet gaat nu zélf aan de slag met de pensioenplannen, nadat het overleg met werkgevers- en werknemersorganisaties in november was geklapt. De bonden zijn, weinig verrassend, not amused. Naar hun concessies is niet geluisterd, klaagt een FNV-woordvoerder. “In plaats daarvan laat hij een sloopkogel los op het systeem.”

QUOTE VAN DE DAG:

“Ik vind wel: we zijn niet gekozen voor een theaterproductie. Ik vind ook dat ik in een coalitie dingen mag zeggen.”

VVD-fractievoorzitter Klaas Dijkhoff heeft geen spijt van zijn harde uitspraken over het klimaatakkoord, vertelt hij in het AD.