PSV overklast Fortuna, Feyenoord onderuit in stadsderby Excelsior

In de tweede helft walste PSV over de tien van Fortuna heen. Excelsior versloeg in eigen stadion de grote broer uit Rotterdam-Zuid: het werd 2-1.

PSV-spelers juichen na de 1-0 van Gaston Pereiro.
PSV-spelers juichen na de 1-0 van Gaston Pereiro. Foto ANP

PSV heeft de thuiswedstrijd tegen Fortuna Sittard zondag met 5-0 gewonnen. De regerend landskampioen vergrootte daardoor de voorsprong op achtervolger Ajax weer tot vijf punten.

PSV kwam in de eerste helft via Gastón Pereiro al snel op voorsprong. De thuisploeg viel daarna ver terug.
Fortuna Sittard moest vanaf de 32e minuut met tien man verder na een rode kaart voor Clint Essers. PSV wist pas na rust van die overtalsituatie te profiteren.

Luuk de Jong nam de tweede, vierde en vijfde treffer voor zijn rekening. De spits heeft nu in officiële wedstrijden 102 keer gescoord voor PSV. Invaller Cody Gakpo zorgde in de 56e minuut voor 3-0.

PSV-aanvaller Steven Bergwijn verliet halverwege de tweede helft met een brancard het veld en lijkt zwaar geblesseerd.

Feyenoord pijnlijk onderuit

Feyenoord is er zondag niet in geslaagd een vervolg te geven op de zinderende 6-2 overwinning op Ajax van vorige week. Het team van coach Giovanni van Bronckhorst ging onderuit in de Rotterdamse stadsderby, uit bij Excelsior.

Het duurde tot de tweede helft voordat de beide ploegen tot scoren kwamen, te beginnen met Feyenoord. In de 47ste minuut kwam Steven Berghuis dicht bij een doelpunt, zijn inzet raakte de paal. Aanvoerder Robin van Persie, in actie tegen de club waar hij jaren in de jeugdopleiding speelde, schoot wel raak in de 54ste minuut (0-1).

De voorsprong was van korte duur: na nog geen tien minuten scoorde Ali Messaoud namens de thuisploeg de gelijkmaker. Daarna ging het weer gelijk op tussen beide ploegen. Feyenoord zette een aantal snelle counters in, maar zonder resultaat.

In de laatste minuut van de reguliere speeltijd werd de teleurstelling voor Feyenoord compleet. Invaller Robin van der Meer, die net was begonnen aan zijn wedstrijd, benutte een voorzet van Mounir El Hamdaoudi en maakte het winnende doelpunt voor de thuisploeg.

Door het verlies ziet Feyenoord de voorsprong van Ajax op de ranglijst oplopen. De club uit Amsterdam staat nu twee punten achter koploper PSV, dat zondag nog moet spelen tegen Fortuna. Ook de wedstrijden PEC-FC Utrecht en ADO-Heracles worden nog gespeeld.