Opinie

Het Blad: een vernieuwd cadeau voor onze lezers

De afgelopen maanden is keihard gewerkt aan een nieuw jasje van ons maandmagazine, Het Blad. We hebben afscheid genomen van het glossy papier, en het formaat is handzamer. De online lezer wint ook: de opfrissing zorgt voor mooie extra verhalen.

Elke maand brengen we u namelijk enkele klassieke maar steengoede journalistieke vormen: het dubbelinterview, een stevige ‘longread’ en een bijzonder journalistiek fotoverhaal.

Voor het dubbelinterview trappen we af met moeder en dochter Mathijsen, beide schrijver. Na het overlijden van haar vader op haar negende, groeide Alma alleen met haar moeder Marita op. “We bleven samen over, het was wij tegen de rest van de wereld.”

In de longread bezoekt u deze maand knooppunt Hoevelaken, normaal een plek om niet lang bij stil te staan. ‘Rondhangjournalist’ Freek Schravesande deed dat juist wel, en raakte in de ban van het knooppunt. “De perfect symmetrische vormen van wegen, de volledige maakbaarheid van het landschap. Bijna kunst.”

Voor het beeldverhaal vroeg fotograaf Ilvy Njiokiktjien mannen een brief te schrijven aan hun overleden vrouw. “Het gaat goed, maar wat is het eeuwig zonde dat we het zonder jou moeten doen.”

Andere fijne nieuwigheiden zijn onder meer een interview van Coen Verbraak over geluk, een column van Claudia de Breij en een serie van Marjoleine de Vos over Lekker Eten. Het vernieuwde Blad betekent ook de terugkeer van Bas Heijne, met een maandelijkse column. Deze keer vraagt hij zich af: “Hoe ongezond mag ik zijn?”

Peter Vandermeersch
Blogger

Peter Vandermeersch

Peter Vandermeersch is hoofdredacteur van NRC en schrijft op deze blog over nieuwe ontwikkelingen bij NRC en de dagelijkse praktijk op de redactie. U kunt hem ook volgen op Twitter.

Reageren

Reageren op dit artikel kan alleen met een abonnement. Heeft u al een abonnement, log dan hieronder in.