Zinkende stad: Zilveren Camera 2018

Foto’s
Foto’s Cynthia Boll

Om kwaliteit gaat het niet, zegt juryvoorzitter Marc Prüst. Alle genomineerden (alle eerste prijzen van de subcategorieën) zijn van „enorm hoge” kwaliteit. De vraag is: waar stáát de Zilveren Camera voor, de belangrijkste Nederlandse prijs voor fotojournalistiek, die dit jaar zijn zeventigjarig bestaan viert. Bij de uitreiking in Hilversum deze vrijdag was de koning aanwezig.

De keuze viel uiteindelijk op een verhaal over „het welzijn van de wereld”, aldus Prüst. Cynthia Boll won de Canon Zilveren Camera 2018 met haar serie Sinking Cities, Jakarta. Boll laat een miljoenenstad zien met grote wateroverlast: door de stijgende zeespiegel, maar vooral door de bodemdaling tot wel 25 centimeter per jaar.

Boll vertelt de overstromingen „diepgaand”, zegt Prüst: een vrouw in haar stoel met haar blote voeten in het wassende water, een koranschool waar de hoge waterstand een verkleuring op de muur heeft achtergelaten, spelende kinderen in het vervuilde water. „De fotografie vertelt het verhaal, onafhankelijk van captions.” De betrokkenheid van Boll bij haar onderwerp speelde mee: ze schoot haar serie in een periode van vier jaar (2015-2018).

In de nieuwsfotografie was de spoeling dunner dan in de documentairefotografie, maar de kwaliteit niet minder, benadrukt Prüst. Het geringere aanbod kan samenhangen met de reden dat honderden fotojournalisten afgelopen week actie voerden: „Tarieven zijn te laag, waardoor te weinig fotografen achter dit soort verhalen aangaan.” Prüst ziet een verschuiving naar „diepere, bredere verhalen, waarvoor ook meer fondsen en platforms beschikbaar zijn: tentoonstellingen, fotoboeken”. En de Zilveren Camera, dus.

Ook de Prijs voor Storytelling (experimentele vertelvormen) en de Paul Peters Fotoprijs (sociaal-geëngageerde fotografie) werden vrijdag uitgereikt, en gewonnen door respectievelijk Anaïs Lopez en Ernst Coppejans. Peter de Krom was in die laatste categorie genomineerd met zijn serie Vrij Zijn over vrijetijdsbesteding, elke zaterdag te zien in de Leven-bijlage van NRC.