Zes vrouwen, elf kinderen

Nederland onderzoekt terughalen Syriëgangers

Nederland onderzoekt hoe het samen met de Koerdische autoriteiten zes vrouwelijke Syriëgangers en hun elf kinderen kan repatriëren. De vrouwen worden verdacht van deelname aan een terroristische organisatie. Dat heeft minister Grapperhaus (Justitie en Veiligheid, CDA) vrijdag gezegd tegen NOS. Tegen de zes is een arrestatiebevel uitgevaardigd. Deze actieve repatriëring geldt niet voor andere vrouwelijke Syriëgangers en hun kinderen. Donderdag informeerde Grapperhaus de Kamer dat het beleid, met uitzondering van de zes vrouwen, niet verandert. Een woordvoerder van de minister bevestigt dit tegen NRC. De regering blijft erbij dat de andere Syriëgangers zelf hun weg naar het consulaat in Erbil moeten vinden. Dit is echter niet mogelijk, omdat de vrouwen in de Koerdische kampen gevangen zitten. In een vonnis van 8 januari eiste de Rotterdamse rechtbank dat de overheid zich inspant om ze terug te halen uit kamp Al-Hol aan de Syrisch-Iraakse grens. Ze gaf gedetailleerde instructies. De vrouwen en hun kinderen zouden vanuit Noordoost-Syrië naar de Iraakse grens moeten worden gebracht en overgedragen aan de Koerdische autoriteiten. In Erbil, hoofdstad van de Iraaks-Koerdische regio, is een Nederlands consulaat, dat hun repatriëring moet regelen. (NRC)