Rusland schort kernwapenverdrag op in reactie op besluit VS

De VS kondigden vrijdag aan over een halfjaar uit het verdrag te stappen, tenzij Moskou stopt met het schenden ervan.

Michail Gorbatsjov en Ronald Reagan ondertekenden het verdrag in 1987.
Michail Gorbatsjov en Ronald Reagan ondertekenden het verdrag in 1987. Foto EPA

Vladimir Poetin heeft het nucleaire INF-verdrag opgeschort. Dat doet de Russische president naar eigen zeggen in navolging van de Verenigde Staten, die vrijdag aankondigden hetzelfde van plan te zijn. Poetin maakte zijn besluit zaterdagochtend bekend tijdens een vergadering met een aantal van zijn ministers die werd uitgezonden op televisie.

De Verenigde Staten beschuldigen Rusland ervan het verdrag te schenden. Tenzij Moskou daarmee stopt, trekken de VS zich over zes maanden uit het akkoord terug, zo werd vrijdag bekendgemaakt. Poetin zegt dat Rusland zich wel aan de afspraken heeft gehouden, en zei het verdrag naar aanleiding van het Amerikaanse besluit op te schorten. De Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov beschuldigde op zijn beurt juist de Verenigde Staten ervan het INF-verdrag en andere nucleaire verdragen te schenden. China heeft de Verenigde Staten opgeroepen af te zien van de terugtrekking uit het verdrag.

Poetin kondigde verder aan bezig te zijn met de ontwikkeling van nieuwe raketten, meldt persbureau Reuters. Ook gaf hij opdracht geen nieuwe onderhandelingen over ontwapening te openen met de VS. De president zei er wel bij alleen raketten op te zullen stellen als Washington dat ook doet.

Het verdrag werd in december 1987 getekend door Ronald Reagan en Michail Gorbatsjov. Daarmee werden (nucleaire) ballistische raketten en kruisraketten die vanaf land kunnen worden gelanceerd met een bereik van 500 tot 5.500 kilometer verboden. Volgens Rusland hebben de kruisraketten waartegen de VS bezwaar maken, de Novator 9M729, een bereik van 480 kilometer.