Opinie

Inbox van de redactie

Wat schreven de lezers deze week aan de redactie Opinie? Een indruk.

Brievenschrijver Joosje Lakmakers had ook nog wel een anekdote geweten voor het jubileumboek Café Welling sedert 1901 dat Kester Freriks vorige week in de Amsterdam-bijlage recenseerde (Waar kunst en drank elkaar ontmoeten, 24/1). Een week of wat geleden werd ze er „luidkeels en langdurig” voor ‘kuthoer’ uitgescholden omdat ze op iemands plek was gaan zitten. „Iedereen dronk door, de barman greep niet in. De tierende man was immers een vaste klant en ik niet. Zo gaat dat in Welling.”

De inbox van de redactie Opinie heeft soms ook wel wat van een café, waar vaste gasten en voorbijgangers vriendschappen aanknopen, bestendigen of verbreken. De tierende, homofobe briefschrijver die in een warrig verhaal betoogde dat „homofiliteit” niet op de wereld hoort, hebben we zachtjes naar buiten begeleid. Liever schenken we deze week aan de gasten die de grote wereld even buiten willen laten.

Zo zette Joep de Graaff soep op de stamtafel, voor Marjoleine de Vos, die zijn hart had gestolen door „de loftrompet te steken over de Nederlandse groentesoep”. Die soep hoorde volgens hem inderdaad thuis „op een erfgoedlijst van recepten”. Net als onder meer zure zult, balkenbrei en boerenkool met rookworst. „De zuurkool dienen wij aan de oosterburen en de Hongaren te laten.”

Het ging natuurlijk ook over Feyenoord-Ajax. Frans van Essen uit Schiedam had zich geërgerd aan de kop ‘Feyenoord vernedert Ajax met zeldzame overwinning’. „Wat een beroerde mentaliteit spreekt hieruit: aan sport doen om je tegenstander te vernederen. Is dit jullie visie op sportiviteit?”

Tekstschrijver Frans Dekkers uit Eindhoven warmde zich aan de column ‘Aandoening’ van Ellen Deckwitz (29/1) waarin zij schrijft over haar depressieve neefje. „Gelukkig ben ik nog nooit echt depressief geweest. Maar als het mij ooit overkomt, hoop ik dat er een tante Ellen in mijn buurt is die mij in haar armen sluit en mij ervan overtuigt dat ik goed ben zoals ik ben.”