Transaparantie

Europarlement eens met ‘lobbyregister’ Europarlementariërs

Een deel van de Europarlementariërs die ontmoetingen met lobbyisten hebben, moet die afspraken voortaan bijhouden in een register. Dat voorstel uit de koker van Frans Timmermans, vicevoorzitterv van de Europese Commissie, is donderdag in het Europees Parlement aangenomen. Het plan kreeg een nipte meerderheid van de stemmen: 386, terwijl 376 stemmen nodig waren. Het transparantieregister wordt alleen verplicht voor rapporteurs, schaduwrapporteurs en commissievoorzitters. ‘Gewone’ parlementariërs worden alleen „aangemoedigd” hun lobbycontacten te melden. Het donderdag goedgekeurde lobbyregister maakt deel uit van een uitgebreider beleidsplan dat het Europees parlement transparanter moeten maken. Bij het parlement zijn ongeveer zevenduizend lobbyisten geaccrediteerd. (NRC)