‘Tilburg en NedTrain faalden met bescherming tegen chroom-6’

Onderzoekscommissie

Bij NedTrain in Tilburg moesten werknemers onder meer oude verflagen van treinen verwijderen.
Bij NedTrain in Tilburg moesten werknemers onder meer oude verflagen van treinen verwijderen. Foto Jan Lankveld/Hollandse Hoogte

De gemeente Tilburg is tekortgeschoten in het beschermen van ruim achthonderd mensen die op een werkplaats van NedTrain hebben gewerkt. Ze werden daar blootgesteld aan de kankerverwekkende stof chroom-6. Alle werknemers die tussen 2004 en 2012 bij NedTrain werkten, hebben recht op compensatie.

Dat meldt de Onafhankelijke Onderzoekscommissie Tilburg Chroom-6 donderdag in haar eindrapport. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) heeft onderzoek gedaan voor de commissie.

De onderzoekscommissie stelt dat er veel „leed” veroorzaakt is. Werknemers zijn door de blootstelling aan chroom-6 mogelijk ziek geworden, of lopen risico om ziek te worden. De gemeente Tilburg, NedTrain en het Spoorwegmuseum konden dit voorkomen, maar hebben hun verantwoordelijkheid „verwaarloosd”.

De gedupeerde werknemers moesten onder meer oude verflagen met chroom-6 van treinen verwijderen. De gemeente Tilburg wist niet dat daar chroom-6 in zat, maar heeft dat ook niet laten onderzoeken. Daarom hield de gemeente zich niet aan de Arbowet. De gemeente maakte donderdag excuses en beloofde met een schadevergoedingsregeling te komen.

NedTrain was als enige op de hoogte van de gezondheidsrisico’s van de verf, maar deelde deze informatie niet. „Schokkend”, aldus de commissie.