Songfestival

Britse artiesten willen geen Songfestival in Israël, vragen BBC druk uit te oefenen

Vijftig Britse artiesten willen dat het Eurovisie Songfestival uit Israël vertrekt. De artiesten, onder wie sterren als zanger Peter Gabriel en mode-icoon Vivienne Westwood, hebben de Britse nationale omroep BBC opgeroepen om druk uit te oefenen op de organisatie om het Eurovisie Songfestival niet in Israël te houden.

„Volgend jaar in Jeruzalem”, zei een euforische Netta Barzilai toen ze vorig jaar het Eurovisie Songfestival won, refererend aan een bekende joodse gebedsregel. De Eurovisie-regels bepalen dat de competitie in het volgende jaar naar het land van de winnaar gaat. Het werd niet Jeruzalem maar Tel Aviv, volgens Israëlische media na overleg met de European Broadcasting Union (EBU), de omroepalliantie die het evenement organiseert. Israël ziet Jeruzalem als de onverdeelde hoofdstad, maar Oost-Jeruzalem wordt ook door de Palestijnen geclaimd en is in de ogen van een groot deel van de internationale gemeenschap bezet gebied. In september 2018 steunden zo’n 140 artiesten al een oproep van de internationale boycotbeweging tegen het organiseren van het evenement in Israël.

Volgende week vrijdag worden de voorrondes uitgezonden op de BBC. De protesterende artiesten verwijzen naar de naam van het programma You Decide: „Dat geldt niet voor de Palestijnen, die niet kunnen beslissen om Israëls militaire bezetting te verwijderen of vrij van apartheid te leven.” De omroep stelde in een reactie het ongepast te vinden de deelname te „gebruiken voor politieke doelen”. Ook de EBU benadrukte het „niet-politieke karakter” van het evenement. „De voorbereidingen in Tel Aviv zijn al vergevorderd”, aldus de organisatie in een persverklaring. Maandag werden in Tel Aviv de lootjes getrokken voor de halve finales. Het is de derde keer dat Israël gastland is voor het evenement. Nederland doet voor de zestigste keer mee aan het Songfestival.