Rubberkogelschieter blijft in Frankrijk toegestaan

Rubber projectielen hebben in confrontaties met 'gele hesjes' vele tientallen mensen verwond

Een agent houdt een rubberkogelschieter vast.
Een agent houdt een rubberkogelschieter vast. Foto Zakaria Abdelkafi/AFP

Franse politieagenten kunnen bij protesten van ‘gele hesjes’ gebruik blijven maken van hun omstreden rubberkogelschieters. Een verzoek van mensenrechtenorganisatie LDH en vakbond CGT om de ‘LBD 40’ bij ordehandhavingsoperaties te verbieden, werd vrijdagmiddag door de hoogste Franse bestuursrechter, de Raad van State, afgewezen.

Lees ook: Waarom er in Frankrijk altijd zo veel gewonden vallen bij rellen

Het wapen, dat rubber projectielen met een doorsnede van 4 centimeter afschiet, heeft in de afgelopen maanden vele tientallen mensen verwond. Sinds de eerste demonstraties in november heeft de Franse oproerpolitie het zo’n 9.000 keer gebruikt, bleek bij de behandeling van de zaak. Achttien mensen hebben volgens tellingen van gespecialiseerde journalisten vooral door dit wapen een oog verloren.

Zonder de rubberkogelschieter zou de politie „geen ander alternatief hebben dan rechtstreeks contact of het gebruik van hun dienstwapen”, reageerde minister van Binnenlandse Zaken Christophe Castaner tevreden. „Iedereen ziet waar dat in de huidige context toe kan leiden. En ik wil dat niet”, zei hij.

Voor deze zaterdag zijn overal in Frankrijk weer demonstraties aangekondigd. De twaalfde actiedag van de gele hesjes staat nu in het teken van een eerbetoon aan de volgens officiële cijfers ruim 1.900 gewonden die sinds 17 november bij confrontaties met de politie zijn gevallen. Castaner heeft opnieuw 80.000 agenten gemobiliseerd.