Recordomzet voor Amazon: meer dan 10 miljard dollar nettowinst

Webwinkelgigant Amazon heeft vlak na het sluiten van de beurs op Wall Street hun jaarcijfers bekend gemaakt. Zowel in het vierde kwartaal als in het hele jaar werd er een forse stijging in omzet genoteerd.

Foto: Mark Lennihan/AP

Amazon heeft de jaarcijfers van 2018 bekend gemaakt, vlak na het sluiten van Wall Street. De jaaromzet van het Amerikaanse bedrijf bedroeg bijna 233 miljard dollar, een toename van 31 procent.

Met een toename van 7 miljard dollar bleek de nettowinst van 10,1 miljard dollar over het hele jaar een recordwinst voor Amazon. Ook de kwartaalcijfers van het vierde kwartaal vielen boven verwachting hoog uit.

In het laatste kwartaal van 2018 steeg de omzet met 20 procent ten opzichte van 2017. Waar twee jaar geleden een omzet van 60,5 miljard dollar werd genoteerd, bedroeg die omzet afgelopen jaar 72,4 miljard dollar – zeker 500 miljoen dollar meer dan waar analisten op gerekend hadden. De nettowinst bedroeg 3 miljard dollar, een stijging van 1,1 miljard dollar ten opzichte van het kwartaal in 2017.

Tegenvallend eerste kwartaal

Ondanks de rooskleurige jaarcijfers, heeft Amazon in de prognose voor het eerste kwartaal van 2019 de verwachtingen van beleggers getemperd. Amazon gaf aan op een omzet tussen de 56 en 60 miljard dollar te reken, waar analisten rekenden op een omzet van 60,5 miljard dollar. De omzet dit kwartaal valt hoe dan ook hoger uit dan in 2018: Amazon rekent op een stijging van 10 tot 18 procent ten opzichte van 2018.

Amazon, en met name CEO Jeff Bezos, heeft een bewogen maand achter de rug. Bezos, momenteel de rijkste man ter wereld met een geschat eigen vermogen van 137 miljard dollar, kondigde aan te gaan scheiden van zijn vrouw MacKenzie, met wie hij 25 jaar getrouwd was. De beurzen reageerden negatief op dit nieuws, zeker omdat de financiële details van de scheiding niet bekend zijn.