Oorlogsjournalist

Rechter: Syrië moet nabestaanden Colvin 300 mln dollar vergoeden

264 miljoen Vergoeding

Een rechtbank in Washington heeft woensdag de Syrische regering aansprakelijk gesteld voor de dood van de bekende Amerikaanse oorlogsjournalist Marie Colvin. De Syrische regering moet de nabestaanden een vergoeding van 302 miljoen dollar betalen. De familie hoopt dit bedrag te kunnen vorderen uit bevroren buitenlandse Syrische banktegoeden en bezittingen. Colvin (56), die met een ooglapje liep nadat ze een oog had verloren in de burgeroorlog in Sri Lanka, kwam in 2012 om bij bombardementen op de Syrische stad Homs. Ze werkte voor de Britse krant Sunday Times. Colvins familie spande in 2016 een rechtszaak aan tegen de Syrische staat. De rechtbank oordeelde dat de Syrische regering bewust raketten afvuurde op de studio in Homs waar Colvin en andere journalisten destijds werkten. (NRC)