Profiel

Klimaat

Ook Aegon stopt met beleggen in winning teerzandolie

Na verzekeraar en pensioenfonds NN Group stopt ook sectorgenoot Aegon met beleggen in oliewinning uit teerzand. Volgens Aegon, een van de ondertekenaars van de klimaatafspraken van Parijs, past beleggen in teerzandolie niet langer in de klimaatstrategie die het bedrijf aanhangt. De verzekeraar begint nu met de verkoop en afbouw van beleggingen in bedrijven die meer dan 30 procent van hun olieproductie uit teerzanden halen of betrokken zijn bij de aanleg van pijpleidingen voor die olie. Aegon heeft wereldwijd ongeveer 500 miljoen euro belegd in bedrijven die betrokken zijn bij winning of vervoer van teerzandolie. In oktober maakte NN Group al bekend te stoppen met beleggen in teerzandolie. De winning van de grondstof is erg vervuilend en bij het afgraven van de zandgronden worden veel bossen gekapt. (NRC)