Farmaceut Fabrikant Orkambi spant rechtszaak aan tegen ministerie

De Amerikaanse farmaceut Vertex is een rechtszaak gestart tegen het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Het bedrijf is het niet eens met de maximumprijs die werd vastgesteld voor het medicijn Orkambi, een geneesmiddel voor taaislijmziekte. Volgens minister Bruno Bruins (VVD) zal de uitkomst geen effect hebben op Nederlandse patiënten. De Nederlandse maximumprijs van Vortex wordt onder andere vastgesteld door een gemiddelde van prijzen in omliggende landen. Volgens de fabrikant is daarbij het Verenigd Koninkrijk nu ten onrechte meegenomen. De zaak dient eind februari bij het College van Beroep voor het bedrijfsleven. Een Haagse apotheker heeft aangekondigd Orkambi te willen namaken voor een fractie van de 200.000 euro per patiënt per jaar die de fabrikant rekent. (NRC)

Correctie (1 februari 2019): In een eerdere versie van dit bericht stond dat de genoemde Haagse apotheker Orkambi al namaakt. Dat klopt niet. Hij heeft aangekondigd het te willen namaken.