Eurozone

De Italiaanse economie zit nu officieel in een recessie

De Italiaanse economie is in de laatste drie maanden van 2018 voor het tweede kwartaal op rij gekrompen. Daarmee is het land officieel in een recessie beland. Het derde kwartaal van afgelopen jaar nam het Italiaanse bruto binnenlands product af met 0,1 procent, in het vierde kwartaal was dat 0,2 procent. De regering zegt dat de dalende trend al in 2017 is ingezet, en wijt de teruggang onder meer aan de lagere groei in China en Duitsland, belangrijke handelspartners van Italië. Critici vinden dat de coalitie van populistische partijen de economische situatie heeft verergerd door onenigheid met Brussel over het fiscale beleid. Dat zou voor onzekerheid op de markten hebben gezorgd. Voor dit jaar verwacht zowel de Italiaanse centrale bank als het Internationaal Monetair Fonds een groei van 0,6 procent. (NRC)