Arbeidsmarkt

Langere proeftijd bij vast contract gaat niet door

De proeftijd voor werknemers die direct een vast contract krijgen, wordt niet verlengd van twee naar vijf maanden. Het kabinet wilde dit regelen in de arbeidsmarktwet van minister Wouter Koolmees (Sociale Zaken en Werkgelegenheid, D66). De vier coalitiepartijen VVD, CDA, D66 en ChristenUnie zeiden donderdag in het Tweede Kamerdebat over de wet dat ze geen heil zien in de langere proeftijd.

De andere maatregelen uit de wet, zoals een versoepeling van het ontslag, kunnen nog wel op steun rekenen van de coalitie.

Het kabinet hoopte dat werkgevers door de langere proeftijd sneller vaste contracten zouden geven. Er kwam veel kritiek op het plan. De coalitiepartners vrezen misbruik. De langere proeftijd zou als een nieuwe vorm van een tijdelijk contract gezien kunnen worden.

Eerder was de Raad van State, de voornaamste regeringsadviseur, kritisch op de voorstellen van Koolmees. Volgens de raad kan de wet hooguit „de ergste knelpunten verminderen” en zijn de plannen „ontoereikend” om een balans op de arbeidsmarkt te bereiken.

De vier coalitiepartijen stelden donderdag ook voor om 48 miljoen euro beschikbaar te stellen voor kleine ondernemers die werknemers willen werven en opleiden. (NRC)