Zeker twaalf doden door extreme kou in Midden-Westen VS

Een gebied van de noordelijke prairies tot de Grote Meren kampt met vriestemperaturen tot min 40 graden Celsius. De bittere kou is het gevolg van een verplaatsing van de Polar Vortex.

In Chicago is de temperatuur woensdag gedaald tot min 28 graden Celsius.
In Chicago is de temperatuur woensdag gedaald tot min 28 graden Celsius. Foto Kamil Krzaczynski / EPA

Bij extreem koud winterweer dat het Midden-Westen van de Verenigde Staten in zijn greep houdt zijn de afgelopen dagen zeker twaalf mensen omgekomen. Dat meldt persbureau Reuters.

Een strook van de VS van de noordelijke prairies tot de regio van de Grote Meren kampt met vriestemperaturen van min 30 tot min 40 graden Celsius. Gouverneurs van de staten Illinois, Michigan en Wisconsin hebben een noodtoestand afgekondigd, aldus AP.

Wegens gevaarlijk lage vriestemperaturen blijven in diverse staten scholen, universiteiten en overheidsgebouwen gesloten. Vliegverkeer is ontregeld, onder meer van en naar Chicago. En de Amerikaanse posterijen zijn tot de zeldzame stap overgegaan om bezorging op te schorten in delen van North en South Dakota tot aan Ohio.

De bittere kou in de regio is het gevolg van een verplaatsing van de zogeheten Polar Vortex, een luchtstroom die normaal gesproken circuleert boven het noordpoolgebied, maar die naar het zuiden is gedrukt.

Onder de dodelijke slachtoffers als gevolg van het strenge winterweer zijn verkeersdoden, onder wie een man die werd getroffen door een sneeuwschuiver in de omgeving van Chicago, en een jong koppel dat omkwam bij een verkeersongeval wegens sneeuw in noordelijk Indiana.

Doodgevroren

Andere slachtoffers zijn bezweken aan de kou. In Milwaukee (Wisconsin) werd een man doodgevroren gevonden in een garage. In Detroit werd woensdag een 70-jarige man dood aangetroffen op straat. Ook in de plaats Ecorse, eveneens in Michigan, is een oudere man doodgevroren. Een student van de Universiteit van Iowa is woensdag dood gevonden bij een gebouw op de campus, waarschijnlijk als gevolg van het koude weer.

In het hele Midden-Westen zijn opvangcentra geopend waar mensen, onder wie daklozen, kunnen opwarmen. In Chicago zijn politiebureaus opengesteld voor mensen die de kou willen ontvluchten. Ook rijden vijf stadsbussen rond als mobiele opwarmcentra voor daklozen. De politie deelt onder meer jassen en dekens uit.

In Chicago zou volgens de weersverwachting de temperatuur woensdagavond opnieuw dalen. Mogelijk wordt in de stad een record gebroken van min 33 graden. Die temperatuur werd bereikt op 21 januari 1985, de dag van de beëdiging van president Ronald Reagan voor zijn tweede ambtstermijn.

President Donald Trump heeft het extreme winterweer aangegrepen om de opwarming van de aarde weer eens in twijfel te trekken. In een tweet vroeg hij zich af waar ‘Global Waming’ toch gebleven is. “Kom alsjeblieft snel terug, we hebben je nodig!”, schreef hij spottend.

De Amerikaanse meteorologische organisatie National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA) reageerde met een tweet waarin met behulp van een tekening wordt uitgelegd dat “winterstormen niet aantonen dat er geen opwarming van de aarde is”.