Wandelen met de hond mag niet meer in Teheran

Op straat of in een park wandelen met je hond is in Teheran voortaan strafbaar en zelfs het meenemen van je hond in een auto is niet langer toegestaan. Dit heeft de politiecommissaris van Teheran, Hossein Rahimi, dinsdag tegenover lokale media bekendgemaakt. De maatregel is volgens hem vooral ingegeven door de angst die andere mensen van honden kunnen ondervinden. Honden gelden in islamitische landen als onrein. Bovendien beschouwen veel Iraanse fundamentalisten het als een verwerpelijke westerse gewoonte om er zulke huisdieren op na te houden.

Al sinds de Iraanse revolutie van 1979, die de fundamentalisten aan de macht bracht, hebben zij zo’n verbod bepleit. In 2010 verbood het ministerie van Cultuur en Islamitische Leiding media al om advertenties te plaatsen voor producten voor honden of andere huisdieren. Wanneer mensen zich niet aan de nieuwe regels houden, zal de politie „serieuze actie” tegen hen ondernemen, waarschuwde de politiechef. Over de aard van die actie liet hij zich niet uit. (BBC)