Venezuela

Franse journalisten zitten vast, Chilenen uitgezet

In Venezuela zijn dinsdag twee Franse journalisten gearresteerd, samen met de producer met wie zij op pad waren. Twee Chileense journalisten zijn opgepakt en na een urenlange detentie uitgezet naar Chili. Alle vijf werden gearresteerd toen zij aan het werk waren bij het presidentiële paleis in hoofdstad Caracas. De Fransen werkten aan een productie over de politieke crisis in Venezuela. Sinds hun arrestatie dinsdag is er geen contact meer met hen. De Chileense journalisten waren aan het werk voor een tv-zender toen ze werden gearresteerd. Ze werden op een vliegtuig naar Panama gezet, om vanaf daar woensdag naar Chili terug te keren. De Chileense minister van Buitenlandse Zaken twitterde woedend: „Dit is wat dictaturen doen: de vrije pers vertrappen, met geweld de vrijheid knevelen. Ik ben alleen dankbaar dat mijn landgenoten veilig terug naar Chili komen.”

De Venezolaanse oppositieleider Guaidó heeft in het geheim gesproken met het leger en de geheime dienst. Dat schrijft de zelfverklaarde interim-president donderdag in een opiniestuk in The New York Times. Het intrekken van de militaire steun aan het bewind van president Maduro is „cruciaal” voor een regeringswissel, aldus Guaidó in de NYT. „De meerderheid van hen is het ermee eens dat de recente spanningen onhoudbaar zijn.” Eerder werd bekend dat Guaidó het land voorlopig niet mag verlaten. Dat oordeelde het regeringsgezinde hooggerechtshof. (NRC)