Veiling

Rijk droeg miljoen bij aan bod op koninklijke Rubens

De Rubens-tekening.
De Rubens-tekening. Beeld Sotheby’s

Het Rijk had bijna 1 miljoen euro over voor de poging om een tekening van Peter Paul Rubens voor Nederland te behouden. Dat bevestigt het ministerie van OCW donderdag na berichtgeving in het AD en de Volkskrant. De houtskooltekening, een bezit van prinses Christina, werd woensdag op een veiling in New York voor 8,2 miljoen dollar (7,2 miljoen euro) verkocht aan een anonieme bieder.

Het Rotterdamse Museum Boijmans Van Beuningen zou woensdag inclusief de rijksbijdrage van 992.000 euro uit het Nationaal Aankoopfonds „iets meer” dan de vooraf geschatte waarde van 3,1 miljoen euro hebben geboden, schrijft de Volkskrant.

Het werk Naaktstudie van een jongeman met opgeheven armen werd ter veiling aangeboden door prinses Christina, een tante van koning Willem-Alexander. Boijmans wilde het samen met Vereniging Rembrandt graag kopen. Een zoektocht naar aanvullende financiering kwam uiteindelijk uit bij het Nationaal Aankoopfonds. Nu het museum op de veiling naast het werk greep, houdt het fonds het toegezegde geld in zijn zak.

In het AD toont museumdirecteur Sjarel Ex zich teleurgesteld dat de aankoop is mislukt. „We hebben een serieuze poging ondernomen maar het is helaas niet gelukt.” De koninklijke familie veilde in totaal dertien tekeningen en twaalf kavels met Chinees porselein, serviesgoed en zilverwerk. (NRC)