Plastic bestrijden is makkelijker dan een vliegreis weigeren

Groen doen Elke week gidst NRC je richting een duurzaam leven.

Foto YVES HERMAN/Reuters

Vorig weekend liepen in Brussel 70.000 mensen mee in een protestmars voor strenger klimaatbeleid. Bij het verslag in NRC stond een man op de foto, gehuld in een mantel van plastic afval. Hij droeg een bord met „Stop ocean plastic”. Wacht even. We hadden het toch over het klimaat?

De zee wordt plasticsoep en de polen smelten. Het zijn allebei milieuproblemen. Ze zijn allebei veel erger dan een paar decennia geleden. Maar ja. Plastic bestrijden is een stuk leuker en makkelijker dan, zeg, een vliegreis weigeren. Je kunt het strand opruimen. Je kunt een kunstzinnige walvis bouwen van oude jerrycans. Je kunt een zonnebril dragen met ‘oceaanplastic’ erin.

En je kunt ook een plastic zak kopen die voorkomt dat er in de wasmachine ‘microplastic’ uit je kleren sijpelt. Microplastics zijn tussen 5 en 0,001 millimeter groot, dus van confetti tot bacterieformaat. Ze slijten van autobanden tijdens het rijden, ze zitten in sommige cosmetica. En ze slijten dus uit kleding.

De buitensportzaak verkoopt tegenwoordig voor 30 euro de Guppyfriend-waszak. Het is een grote witte kunststof zak met micro-gaatjes, waar je al je textiel in moet wassen dat van kunstvezel is. Het wassen werkt, maar ik vond hem niet handig. Als je sportspullen, panty’s en een jurk in de was hebt, heb je al twee zakken nodig.

Maar is-ie nuttig? Gebeld met Duitsland, naar bedenker Alexander Nolte. Hij vertelt eerlijk dat de zak tweederde van de microplastics tegenhoudt – lang niet alles dus.

Of je daar nou een prijzige plastic zak voor moet aanschaffen? Misschien niet. Microplastics vormen „geen groot risico voor de mens of het milieu”, op basis van de kennis die we nu hebben. Dat staat in een rapport uit januari, waarvoor de Europese adviesraad SAPEA (Science Advice for Policy by European Academies) alle kennis had verzameld. Wetenschapsredacteur Marcel aan de Brugh schreef er uitgebreid over. Als de productie van plastic blijft toenemen, ja, dan hebben we „binnen een eeuw” wel een probleem.

Lees ook: Kleine plasticdeeltjes zullen in de toekomst veel milieuschade aanrichten

Nolte kent de studie niet, maar hij vindt de conclusie wel „absolute onzin”.

En die zak? „Die gaat het probleem niet oplossen. Die zak is meer een dagelijkse herinnering dat we ons gedrag moeten aanpassen.” Verander je Kaufverhalten, staat op de site. Minder plastic spullen kopen, meer hergebruiken. Dat is wel een goed idee. Ook voor het klimaat trouwens.