Oranjekunst

Veiling Rubens-tekening levert prinses miljoenen op

De Rubens-tekening.
De Rubens-tekening. Beeld Sotheby’s

Het topstuk uit de collectie van de koninklijke familie, een tekening van Peter Paul Rubens (1577-1640), is woensdag bij veilinghuis Sotheby’s in New York geveild voor 8,2 miljoen dollar (7,2 miljoen euro), inclusief opgeld. Dat is fors meer dan werd verwacht. De tekening Naaktstudie van een jongeman met opgeheven armen had een geschatte waarde van 2,5 tot 3,5 miljoen dollar.

Deze houtskooltekening van een gespierde jongeman is een voorstudie voor het altaarstuk De Kruisoprichting dat in de Onze-Lieve-Vrouwekathedraal in Antwerpen hangt. De veiling leidde vooraf tot veel commotie. De tekening stamt uit de fameuze kunstcollectie van Willem II (1792-1849) en zijn echtgenote Anna Paulowna, de dochter van de Russische tsaar. De collectie werd verkocht door prinses Christina, de jongste zus van prinses Beatrix. Nederlandse musea vinden dat zij de kans hadden moeten krijgen om het topstuk te verwerven en vinden dat de collectie nationaal erfgoed is.

Ook werd een kopie van het verloren gegane werk van Leonardo da Vinci Slag bij Anghiari, door een anonieme Italiaanse kunstenaar, uit de collectie van de Oranjes geveild voor 795.000 dollar (569.000 euro) in plaats van de verwachte 25.000 tot 35.000 dollar. Het werk hing tot en met 6 januari op de tentoonstelling Leonardo da Vinci in het Teylers Museum in Haarlem en was geleend van prinses Christina. (NRC).