Olieindustrie

Hogere prijzen voor olie en gas bezorgen Shell meer winst

Olie- en gasconcern Shell heeft voor het tweede jaar op rij meer winst geboekt. Onder de streep hield Shell netto 21,4 miljard dollar (18,6 miljard euro) over, ruim meer dan marktkenners van tevoren hadden verwacht. In 2017, een jaar waarin de olie-industrie het door overproductie vrij zwaar had, restte Shell nog een winst van 15,8 miljard dollar. Dat de winst nu is gegroeid, komt volgens Shell doordat het bedrijf hogere prijzen kan rekenen voor zijn olie en gas en doordat het met nieuwe olie- en gasprojecten is begonnen. Zo verkocht Shell meer vloeibaar aardgas (LNG), waarin het een van de grootste producenten wereldwijd is. In een reactie op de jaarcijfers laat Shell-topman Ben van Beurden weten dat het bedrijf een „zeer sterke financiële prestatie” heeft geleverd. (NRC)