Muziekdocumentaire

Het Uur van de Wolf: The Kinks - Echoes of a World NPO 2, 23.10-0.15u.

De laatste documentaire in de popmaand van Het uur van de wolf gaat over de legendarische band The Kinks. Bijna net zo legendarisch als de muziek is onderlinge vete tussen bandleden en broers Ray en Dave Davies. In de Britse documentaire The Kinks - Echoes of a World van Charlie Thomas kijken ze allebei terug op hun roemruchtige verleden. Centraal daarbij staat het album The Kinks Are The Village Green Preservation Society uit 1968. De plaat was in eerste instantie geen groot succes, maar wordt tegenwoordig gezien als een belangrijke mijlpaal in de popgeschiedenis. Naast niet eerder vertoonde archiefbeelden en nieuwe interviews met de gebroeders Davies vertellen artiesten als Paul Weller, Natalie Merchant en Andy Partridge (XTC) over hun band met de plaat. Noel Gallagher, die in zijn band Oasis regelmatig overhoop lag met zijn eigen broer Liam, noemde Village Green eerder al eens het meest onderschatte album ooit . „De plaat is net zo belangrijk als Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band” zegt hij. Ray zelf in de documentaire: „Vergeet airplay en verkoopcijfers. Het is een album voor vrienden.”