mededinging

‘Brussel gaat fusie van Alstom en Siemens verbieden’

De Europese Commissie is van plan de voorgenomen fusie tussen treindivisies van het Duitse Siemens en het Franse Alstom te blokkeren. Dat heeft de Britse zakenkrant Financial Times woensdag gemeld op basis van anonieme bronnen. Een veto zou een klap zijn voor de Franse en de Duitse regering, die een samengaan van de twee treinenbouwers openlijk steunen. Door een ‘Europese kampioen’ te creëren zou het fusiebedrijf weerstand kunnen bieden aan buitenlandse bedrijven die profiteren van overheidssteun, bijvoorbeeld uit China. Maar eurocommissaris Margrethe Vestager, verantwoordelijk voor mededinging, liet eerder al doorschemeren dat ze de Frans-Duitse voorstellen om een te grote marktpositie te voorkomen ontoereikend vond. (NRC)