Kernwapens

Advies: Nederland moet zich inzetten voor behoud INF-verdrag

Nederland moet zich krachtiger dan tot nu toe uitspreken voor het behoud van kernwapenverdrag INF. Dat schrijft de Adviesraad Internationale Vraagstukken (AIV) in een donderdagochtend verschenen rapport. De VS stappen deze zaterdag uit het in 1987 toen nog met de Sovjet-Unie gesloten INF-verdrag. Volgens de Amerikanen wordt het door Rusland geschonden en ontwikkelt dat land toch weer nieuwe nucleaire wapens die onder het verdrag verboden zijn. Gevreesd wordt voor een nieuwe nucleaire wapenwedloop. Volgens het AIV moet Nederland zich binnen de Verenigde Naties sterk maken voor de oprichting van „een gezaghebbende internationale commissie” om nieuwe afspraken voor te bereiden over de beheersing van wapensoorten, aantallen en risico’s. (NRC)