Guaidó: oppositie sprak in geheim met legertop

Het Europees Parlement maakt donderdag bekend oppositieleider Juan Guaidó als interim-president van Venezuela te erkennen.

Juan Guaidó, voorzitter van het parlement, heeft zich vorige week uitgeroepen tot interim-president. Hij loopt mee in een demonstratie.
Juan Guaidó, voorzitter van het parlement, heeft zich vorige week uitgeroepen tot interim-president. Hij loopt mee in een demonstratie. Foto Miguel Gutierrez/EPA

De Venezolaanse oppositieleider Juan Guaidó heeft in het geheim gesproken met het leger en de geheime dienst. Dat schrijft Guaidó, die zichzelf vorige week uitriep tot interim-president, donderdag in een opiniestuk in The New York Times. Het intrekken van de militaire steun aan het bewind van president Nicolás Maduro is “cruciaal” voor een regeringswissel, aldus Guaidó. “De meerderheid van hen is het ermee eens dat de recente spanningen onhoudbaar zijn.”

Guaidó schrijft dat er een einde aan de bezettingen en een overgangsregering moeten komen voordat er vrije verkiezingen mogelijk zijn. Hiervoor heeft de oppositie volgens hem steun nodig van het leger. “We hebben amnestie aangeboden aan iedereen die zich niet schuldig heeft gemaakt aan misdaden tegen de menselijkheid.” Vorige week nam het parlement een amnestiewet aan maar de legertop is hier niet op ingegaan.

“De tijd begint te dringen voor Maduro, maar om ervoor te zorgen dat zijn vertrek met een minimum aan bloedvergieten gepaard gaat, moet heel Venezuela zich verenigingen in het streven naar een definitief einde van zijn regime.”

Lees ook: Oppositie kan leger niet losweken van Maduro

Verder schrijft Guaidó dat hij vijftien was toen Maduro’s voorganger Hugo Chávez in 1998 aan de macht kwam. Een jaar later eisten overstromingen in het gebied waar hij toen woonde, duizenden levens. “Ik verloor meerdere vrienden en mijn school werd bedolven onder een modderstroom. Het belang van veerkracht staat sindsdien in mijn ziel gegrift.”

Ultimatum

Woensdag werd bekend dat Guaidó het land voorlopig niet mag verlaten. Zijn banktegoeden zijn bevroren en justitie heeft een strafrechtelijk onderzoek ingesteld voor het uitlokken van enkele gewelddadige incidenten. Ook wordt hij beschuldigd van het steunen van buitenlandse mogendheden die zich zouden inmengen in binnenlandse aangelegenheden. Guaidó’s parlementaire onschendbaarheid kan door het hooggerechtshof worden opgeheven.

Nederland sloot zich vorige week aan bij het ultimatum dat Spanje, Frankrijk en Duitsland aan Maduro gaven. Als de president niet binnen acht dagen verkiezingen zou uitschrijven, erkent ook Nederland Guaidó als interim-president. Volgens minister Stef Blok (Buitenlandse Zaken, VVD) zijn vrije en eerlijke verkiezingen nodig omdat “het Venezolaanse volk de vrijheid moet hebben om te bepalen hoe zijn toekomst eruitziet”.