Gaswinning Groningen hoeft voorlopig niet lager dan afgesproken

De Raad van State oordeelde donderdag dat de gaswinning in Groningen voorlopig niet lager hoeft. Een uitspraak in de bodemprocedure volgt nog.

Een stikstofinstallatie in het Groningse Zuidbroek.
Een stikstofinstallatie in het Groningse Zuidbroek. Foto Sem van der Wal/ANP

De gaswinning uit het aardgasveld van Slochteren hoeft voorlopig niet verder te worden teruggebracht dan al was afgesproken. Dat heeft de Raad van State donderdag besloten in een voorlopige uitspraak.

Volgens de hoogste bestuursrechter is er op dit moment “geen aanleiding” om de gaswinning te stoppen of verder terug te brengen. De winst voor de veiligheid zou “gering” zijn als de gaswinning nu sterk wordt beperkt “omdat dit niet direct leidt tot een lager risico op aardbevingen”, aldus de rechter.

Volgens de rechter weegt aan de andere kant zwaar dat “de minister stelt dat er onacceptabele risico’s zouden onstaan als dat gebeurt”. Bedrijven zouden failliet kunnen gaan en mensen zouden verwarmingsproblemen kunnen krijgen in hun huizen. Ook kan een lagere gaswinning risico’s veroorzaken voor ziekenhuizen, verpleeghuizen en het gasnet.

Het gaat om een voorlopige uitspraak, in een spoedprocedure tegen minister Eric Wiebes (Economische Zaken en Klimaat, VVD) die eind december was aangesprannen door twee Groningers, onder wie een raadslid van de gemeente Midden-Drenthe. Wiebes bepaalde vorig jaar dat de gaswinning terug moet naar 19,4 miljard kubieke meter en in 2030 helemaal moet zijn stopgezet. De twee indieners wilden dat de gaswinning helemaal stilgelegd wordt of sterk in omvang teruggebracht wordt. Een definitieve uitspraak in de zaak volgt later in een bodemprocedure.

‘Complexe zaak’

Voor de bodemprocedure zijn 26 beroepsschriften ingediend, die onder meer komen van de provincie Groningen, negentien Groningse gemeenten en individuele burgers. Dan kan alsnog besloten worden tot verdere afname of een volledige stop van de gaswinning in het Groningse gasveld.

Minister twee keer teruggeroepen

Het is niet de eerste keer dat een besluit over de gaswinning in Groningen bij de Raad van State worden aangevochten. Tegen een besluit van oud-minister Henk Kamp (Economische Zaken, VVD), om maximaal 33 miljard kubieke gas te winnen, kwamen veertig bezwaarmakers in 2015 met succes in verzet.

In 2017 werd de maximale winning bijgesteld naar 21,6 miljard kubieke meter gas, maar ook dat besluit moest van de Raad van State aangepast worden omdat de risico’s voor de bewoners niet genoeg waren meegewogen.