Duitsland verwacht lagere economische groei

Macro-economie Duitsland heeft zijn groeiprognoses flink naar beneden bijgesteld. Dat is slecht nieuws voor handelspartner Nederland.

SUV’s van Mercedes-Benz staan te wachten voor export in Bremerhaven in Duitsland.
SUV’s van Mercedes-Benz staan te wachten voor export in Bremerhaven in Duitsland. Foto Krisztian Bocsi/Bloomberg

Het Duitse ministerie van Economische Zaken heeft de groeiverwachting voor dit jaar naar beneden bijgesteld. De prognose voor de groei van het Duitse bruto binnenlands product daalt van 1,8 procent naar 1 procent, het laagste niveau sinds 2013. Dat blijkt uit het economisch jaarverslag dat woensdag werd gepubliceerd.

Desondanks zakt de werkloosheid dit jaar naar verwachting tot 4,9 procent op een beroepsbevolking van ruim 45 miljoen, een record. De genoemde oorzaak van de groeivertraging is een ‘ongunstige mix’ van internationale ontwikkelingen op het gebied van handel en belastingen. Daar komt de onzekerheid over de gevolgen van de Brexit nog bij.

De diverse handelsconflicten tussen vooral China en de Verenigde Staten en toegenomen fiscale concurrentie vanuit de VS worden door het Duitse ministerie specifiek genoemd. De VS voerden onder president Trump eind 2017 de grootste belastinghervorming in ruim dertig jaar door, waarbij onder meer de belasting voor grote bedrijven werd verlaagd.

De handelsconflicten tussen China en de VS worden gezien als oorzaak

De afkoeling van de Duitse economie raakt ook de Nederlandse economie. Nederland exporteert jaarlijks voor ruim 100 miljard euro aan goederen naar Duitsland. Daarmee is het land onze belangrijkste handelspartner. Naast grote hoeveelheden groente, fruit en elektronische apparaten levert Nederland ook veel halffabricaten aan Duitsland.

De verlaagde groeiverwachting is in lijn met de tussentijdse aanpassing van het Internationaal Monetair Fonds (IMF). Dat stelde begin vorige week dat de wereldeconomie meer vaart verliest dan in oktober werd verwacht.

Uit Frankrijk kwam meer optimisme. Ondanks aanhoudende protesten van ‘gele hesjes’ is de groei van de Franse economie in het vierde kwartaal van vorig jaar met 0,3 procent op peil gebleven, maakte het Franse statistiekbureau Insee bekend. Dat was vooral te danken aan de export die met 2,4 procent toenam, tegenover een schamele 0,2 procent een kwartaal eerder.