Defensie

Eerste F-35 overgedragen aan luchtmacht

De eerste operationele F-35, de straaljager beter bekend als Joint Strike Fighter (JSF), is woensdag officieel overgedragen aan de Nederlandse luchtmacht. Dat gebeurde tijdens een ceremonie in Fort Worth, Texas, in aanwezigheid van staatssecretaris Mona Keijzer (Economische Zaken, CDA) en de Commandant der Strijdkrachten Rob Bauer. Het Amerikaanse Lockheed Martin, bouwer van het toestel, draagt dit jaar nog zeven F-35’s over aan de luchtmacht. Twee daarvan worden eind dit jaar op vliegbasis Leeuwarden gestationeerd. De andere blijven in de VS voor trainingen. De F-35 is de vervanger van de F-16, vliegtuig van de luchtmacht sinds 1979. In totaal gaat Defensie 37 van deze F-35’s kopen. Het ministerie kondigde vorige maand aan nog eens vijftien F-35’s te willen aanschaffen. De F-35 is het duurste gevechtsvliegtuig ooit ontwikkeld. De ontwikkeling duurde langer dan verwacht en er waren veel tegenslagen, onder meer op het vlak van software. (ANP)