Centrale bank VS wijzigt rentebeleid nu wereldwijd economieën vertragen

federal Reserve

De Federal Reserve, de centrale bank van de Verenigde Staten, heeft woensdag bekendgemaakt dat ze wil wachten met verdere renteverhogingen. In een verklaring zei de ‘Fed’ het huidige monetaire beleid te willen handhaven. Met dit besluit verandert de centrale bank van koers: in december verwachtte ze nog de rentes wel opnieuw te verhogen.

Beleggers reageerden zeer positief op dit besluit. Sinds 2015 verhoogde de Fed de rente stapsgewijs om oververhitting van de economie te voorkomen. Bij een hogere rente is het duurder voor consumenten, bedrijven en investeerders om te lenen. Volgens de Amerikaanse president Trump remden de verhogingen van de rente de economische groei. Vorig jaar nam hij Fed-baas Jerome Powell daarom verschillende keren onder vuur. Powell hield echter vol dat „politieke overwegingen geen rol zouden spelen” bij de besluiten van de Fed.

Ook maakte de Fed bekend bereid te zijn het tempo van de afbouw van de balans van ruim 4.000 miljard dollar te vertragen – of de balans zelfs weer verder te vergroten – mocht de economische groei te veel vertragen, zoals in de VS en andere landen al gebeurt.

De centrale bank heeft na het uitbreken van de financiële crisis voor miljarden aan obligaties opgekocht, die ze de afgelopen jaren weer van haar balans haalde. Maandelijks ging het om 50 miljard aan obligaties. Met het afbouwen wilde de Fed terugkeren naar een ‘normale situatie’. (NRC)

Duitse groei lager pagina E2