Besturing bruggen en sluizen in Afsluitdijk is onbetrouwbaar

Hierdoor liet de bedienmonitor in de controlekamer bijvoorbeeld zien dat een brug dicht was, terwijl die in werkelijkheid nog open stond.

De opgang richting de Afsluitdijk bij Kornwerderzand tijdens een brugstoring in 2013.
De opgang richting de Afsluitdijk bij Kornwerderzand tijdens een brugstoring in 2013. Foto Catrinus van der Veen/ANP

De software voor het bedienen van de sluizen en beweegbare bruggen in de Afsluitdijk functioneert niet goed. Dat schrijft minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat, VVD) donderdag aan de Tweede Kamer.

Rijkswaterstaat heeft de installaties afgelopen jaar onderzocht en concludeerde dat de veiligheidsfuncties onbetrouwbaar zijn. Zo zou de bedienmonitor aangeven dat een brug nog open stond, terwijl op de camerabeelden te zien was dat de brug gesloten was. Het probleem speelt bij in totaal zeven “objecten”, aldus de minister. “Door alert menselijk handelen heeft dit niet tot gevaarlijke situaties geleid”, schrijft Van Nieuwenhuizen aan de Kamer.

Extra cameratoezicht

Het zal anderhalf à twee jaar duren voordat de bruggen en sluizen weer aan alle veiligheidsvoorschriften voldoen. Komend voorjaar wordt de software van een aantal belangrijke veiligheidsfuncties hersteld. Hierdoor zal vaarverkeer ‘s nachts ongeveer een week gestremd zijn.

In de tussentijd heeft Rijkswaterstaat extra camera’s geplaatst en aanvullende brug- en sluismeesters en technische waarnemers aangesteld, zodat de bruggen en sluizen nog gewoon kunnen worden gebruikt. Verder onderzoekt Rijkswaterstaat hoe het zo ver kon komen en wie er aansprakelijk is.

De bedienings- en besturingsinstallaties bij Kornwerderzand (Friesland) en Den Oever (Noord-Holland) zijn vervangen in 2016. Hierna ontstond twijfel over het functioneren van de apparatuur.