Voetbal

Qatar blijft verbazen en bereikt voor het eerst finale Azië Cup

Qatar heeft voor het eerst de finale van de Azië Cup bereikt. De Qatarezen wonnen in Abu Dhabi met 4-0 van het gastland de Verenigde Arabische Emiraten. Qatar, 93ste op wereldranglijst, stond voor het eerst in de halve finale. De Emiraten, 79ste op de FIFA-ranking, verloren in 1996 de finale en bereikten in 2015 ook de halve eindstrijd. Qatar, dat met een jonge ploeg het hele toernooi al verbaast, voetbalde onbevangen. Bij het tweede Qatarese doelpunt, gemaakt door Ali (topscorer van de Azië Cup met acht treffers), gooiden fans van de Emiraten schoenen richting de juichende voetballers van Qatar. Het werpen van schoeisel wordt in de islamitische wereld gezien als een grove belediging. Qatar, waar in 2022 het WK wordt gespeeld, speelt vrijdag de finale in Abu Dhabi tegen Japan. (ANP)