Thuiskok

Wittebonensoep

U weet inmiddels wel dat bonen het beste een nachtje kunnen weken. Dus begin op tijd met dit recept, dan heeft u een vullende maaltijdsoep met een beetje pit van de parmezaan en salami.

Doe de uien, prei, knoflook en knolselderij in een soepketel en stoof ze in boter of olijfolie. Roer regelmatig, zodat de groenten niet kleuren. Doe de bonen zonder het weekwater bij de gestoofde soepgroenten. Leg wat tijm en bonenkruid opzij voor de afwerking. Bind de laurier, rozemarijn, de rest van de tijm en het bonenkruid in een bouquet garni en leg ze bij de stovende groenten. Schenk er de kippenbouillon bij. Plaats het deksel op de pot en laat de soep een uurtje pruttelen op een zacht vuur.

Controleer of de witte bonen gaar zijn. Vis de kruiden uit de soepketel en mix de soep met de staafmixer glad. Schenk door een zeef, zodat een fluwelige soep overblijft. Schenk de room in de soep en verwarm ze op een zacht vuur. Proef en kruid de soep naar smaak met peper en zout. Rasp wat Parmezaanse kaas. Rits de blaadjes van het takje tijm en het bonenkruid en hak de blaadjes fijn. Vul de borden met bonensoep en druppel er een beetje fijne olijfolie in. Werk het gerecht af met flinterdunne schijfjes salami, Parmezaanse kaas en kruiden.