In beeld

Soedan: protesten over voedseltekorten leidden tot anti-overheidsbeweging

Al sinds eind vorig jaar gaan Soedanezen bijna iedere dag de straat op, om het vertrek van president Omar al-Bashir te eisen. De overheid treedt hard op tegen de protesten, met arrestaties, gewonden en dodelijke slachtoffers tot gevolg. Dinsdag riep de chef van de binnenlandse inlichtingendienst op tot de vrijlating van "alle arrestanten van de anti-overheidsprotesten". President Omar al-Bashir geeft "buitenlandse agenten" de schuld van de protesten. Lokale media in Soedan schrijven woensdag dat 168 arrestanten - burgers, niet "oppositieleiders of activisten"- zijn vrijgelaten. Intussen gaan de demonstraties door, in de hoofdstad Khartoum en elders.
De demonstraties begonnen in december, toen de broodprijs werd verhoogd. Voedsel en brandstof zijn in Soedan gesubsidieerd, omdat de economie van het land in crisis verkeert. Zo ligt de inflatie in Soedan inmiddels op 70 procent.
Foto Mohamed Nureldin Abdallah/Reuters
Naarmate de protesten aanhielden, groeiden die uit tot anti-overheidsdemonstraties. Veel mensen willen dat president Omar al-Bashir opstapt. Daar lijkt echter nog geen sprake van. Bashir, al zo'n drie decennia de president van het land, liet zich begin januari nog zien in Khartoum.
Foto Mohamed Nureldin Abdallah/Reuters
Er kwamen ook veel aanhangers van de president naar zijn toespraak, die hij hield vanaf een centraal plein in de hoofdstad. Bashir, eerder een militaire leider, kwam in 1989 aan de macht door een coup. De president wordt door het Internationaal Strafhof gezocht in verband met genocide in het conflict in de regio Darfur, in het westen van het land.
Foto Ashraf Shazly/AFP
Demonstranten verbranden autobanden tijdens een protest in Khartoum. De overheid heeft met harde hand gereageerd op de demonstraties in het land. Volgens mensenrechtenorganisaties zijn tot nu toe veertig mensen omgekomen in confrontaties met de oproerpolitie. De Soedanese overheid houdt het op 29 "bevestigde" dodelijke slachtoffers.
Foto AFP
De oproerpolitie zet traangas in tegen demonstranten, die volgens mensenrechtenorganisaties veelal jonge mensen zijn. Deze foto werd gemaakt op 21 december, toen de demonstraties net begonnen, en werd door een activist verstrekt aan persdienst AP.
Foto AP
Een demonstrant maakt het 'V-teken' voor overwinning en vrede tijdens een protestmars in de stad Omdurman, de grootste stad van Soedan. Aanhangers van de oppositiepartij National Umma Party zwaaien met vlaggen.
Foto AFP
Rechts op de foto staat Sadiq al-Mahdi, de voormalige premier van Soedan. In 1989 werd zijn regering ten val gebracht door Bashir.
Foto AFP
Veel demonstraties vinden ook 's nachts plaats.
Foto Stringer/AFP
Scholieren namen op 24 januari deel aan een demonstratie in de stad Omdurman, aan de oever van de Nijl tegenover Khartoum.
Foto AFP
Deze mensen demonstreerden op 24 januari in Khartoum. Gewone burgers, politieke leiders en prominente professoren van de universiteit van Khartoem hebben zich in de afgelopen weken bij de protesten aangesloten. Er zouden duizend demonstranten zijn opgepakt.
Foto Mohamed Nureldin Abdallah/Reuters