Oppositieleider Guaidó mag Venezuela niet meer uit

Het hooggerechtshof van het Zuid-Amerikaanse land heeft bepaald dat Guaidó het land niet mag verlaten. Zijn banktegoeden zijn bevroren.

Oppositieleider Juan Guaidó tijdens een bijeenkomst van het parlement in Caracas op 29 januari, 2019.
Oppositieleider Juan Guaidó tijdens een bijeenkomst van het parlement in Caracas op 29 januari, 2019. Foto Carlos Garcia Rawlins / Reuters

Het hooggerechtshof van Venezuela heeft dinsdag bepaald dat oppositieleider Juan Guaidó, die zichzelf heeft uitgeroepen tot interim-president, voorlopig het land niet mag verlaten. Tevens zijn de banktegoeden van Guaidó bevroren en is de Venezolaanse justitie een strafrechtelijk onderzoek gestart.

Lees ook dit vragenstuk: Orkestreert de regering-Trump een staatsgreep in Venezuela?

Als voorzitter van het parlement geniet Guaidó immuniteit, waardoor hij niet vervolgd kan worden. Het hooggerechtshof kan deze immuniteit echter nietig verklaren. Het verbod om het land te verlaten geldt voor zo lang het onderzoek loopt, waaruit zal blijken of de Venezolaanse justitie Guaidó inderdaad wil vervolgen.

Guaidó wordt ervan beschuldigd buitenlandse mogendheden te steunen met bemoeienis met interne zaken in Venezuela.

Oliesancties

De beslissing van het hooggerechtshof volgt op een chaotische week, waarbij tientallen doden vielen bij grootschalige protesten tegen de huidige president Maduro. Ook werden er tijdens de protesten honderden mensen opgepakt.

Maduro beschuldigt landen die Guaidó steunen, waaronder de Verenigde Staten, van het organiseren van een staatsgreep. Maandag kondigden de Verenigde Staten sancties af tegen het staatsoliebedrijf PDVSA, waarbij de banktegoeden van het bedrijf in de Verenigde Staten werden bevroren. Volgens Maduro is dit voor de VS een manier om Citgo, het zusterbedrijf van PDVSA in Houston, van de Venezolaanse regering te stelen.

De Amerikaanse nationale veiligheidsadviseur John Bolton waarschuwde dat er serieuze gevolgen zullen zijn wanneer iemand Guaidó iets aan zou doen.

Twitter avatar AmbJohnBolton John Bolton We denounce the illegitimate former Venezuelan Attorney General’s threats against President Juan Guaido. Let me reiterate - there will be serious consequences for those who attempt to subvert democracy and harm Guaido.