Naamkwestie

Tweede Kamer wil dubbele achternaam mogelijk maken

Als het aan de Tweede Kamer ligt, wordt het mogelijk om kinderen de naam van zowel de vader als de moeder te geven. Een motie van Vera Bergkamp (D66) haalde dinsdag, tegen het advies van minister Sander Dekker (Rechtsbescherming, VVD) in, een meerderheid. De regering komt dit jaar met een wetsvoorstel om ouders de kans te geven hun kind een dubbele achternaam te geven. De motie werd gesteund door de VVD, GroenLinks, PvdA, Partij voor de Dieren, 50Plus en Denk. Minister Dekker vond de naamkwestie niet urgent genoeg om haar meteen te regelen. Ook sprak hij waarschuwend over de „beperkte ambtelijke capaciteit”. In Nederland krijgt een kind automatisch de achternaam van de vader. De VN vonden al in 2001 dat dat in strijd is met het gelijkheidsbeginsel. (NRC)