Minder treinen vanwege sneeuw, vooralsnog rustige ochtendspits

NS zet woensdag preventief minder treinen in en ook luchthaven Schiphol verwacht dat er meer vluchten geannuleerd zullen worden.

Treinreiziger in de sneeuw op station Hoofddorp. Foto van eerder deze maand.
Treinreiziger in de sneeuw op station Hoofddorp. Foto van eerder deze maand. Foto Piroschka van de Wouw/ANP

De sneeuwval in het zuiden van het land heeft tegen de verwachtingen in tijdens de ochtendspits voor weinig oponthoud op de wegen en het spoor gezorgd. In Zeeland en Limburg viel vroeg in de ochtend al enkele centimeters sneeuw, maar Rijkswaterstaat spreekt vooralsnog van een rustige, normale ochtendspits.

Het KNMI heeft voor woensdag code geel afgegeven vanwege de verwachte sneeuwval. De hevigste sneeuwval wordt gedurende de dag in Zeeland en Brabant verwacht, daar valt mogelijk tot vijf centimeter sneeuw. Later op de dag trekt het winterse weer noordwaarts en krijgen ook het midden en noorden van Nederland te maken met sneeuw en dus met gladheid. In het noorden wordt een tot drie centimeter sneeuw verwacht.

De ANWB en Rijkswaterstaat gaan vooralsnog uit van een zware avondspits. Tot dusver is zo’n 903.000 kilo zout gestrooid, op de website van Rijkswaterstaat is te zien waar de strooiwagens actief zijn.

Minder treinen

Uit voorzorg laat de NS 20 procent minder treinen rijden. Treinen die volgens de normale dienstregeling elk kwartier rijden, rijden nu veelal om het half uur. Onder andere op de trajecten Amsterdam-Den Haag, Alkmaar-Sittard, Den Haag-Utrecht en Rotterdam-Utrecht rijden de hele dag minder intercitys. NS en ProRail waarschuwen voor langere reistijden en drukkere treinen.

Ook luchthaven Schiphol meldt woensdagochtend dat er kans is op vertragingen en annuleringen, al is het nog onduidelijk hoeveel vluchten door de sneeuwval getroffen worden.

Twitter avatar RWSverkeersinfo Rijkswaterstaat Verkeersinformatie ❄ | Hier, bij Middelburg, zien we het winterse weer haar intrede doen. Waar we strooien zie je op https://t.co/kmplrBuS3e #geefzederuimte #sneeuw https://t.co/zZViBMABuB