John Malkovich speelt hoofdrol in David Mamets ‘zwarte komedie’ over Weinstein

Het is een „zwarte komedie over een zich misdragende mediamagnaat”. Zo omschreef de Amerikaanse acteur John Malkovich (65) het toneelstuk Bitter Wheat. Het stuk, dat geschreven is door Pulitzerprijs-winnaar David Mamet, is geïnspireerd op filmbaas Harvey Weinstein, die in mei terecht staat voor verkrachting en seksuele intimidatie. Malkovich werd door de BBC-radio geïnterviewd over zijn keuze deze rol op zich te nemen.

Het interview loopt uit op een discussie over de morele verantwoordelijkheid van een acteur. De hoofdpersoon is weliswaar anoniem, maar iedereen weet dat we het hier over Weinstein hebben, werpt Rebecca Jones, de interviewer, Malkovich voor de voeten. Voor slachtoffers van seksuele intimidatie kan het stuk bovendien erg confronterend zijn, stelt ze. „Natuurlijk is het dat”, antwoordt Malkovich. „Veel mensen zullen het stuk niet waarderen. Maar wat kan ik eraan doen? Persoonlijk denk ik dat het een geweldig geschreven stuk is.”

Op de vraag of Malkovich er goed over had nagedacht of hij deze rol wel op zich moest nemen, luidt het antwoord: „Je moet tegenwoordig bij alles wat je doet eerst goed nadenken. Misschien is sterven een uitzondering, maar zelfs daar ben ik niet zeker van. Maar verder zou ik niet meer weten wat je ‘gewoon kunt doen’.” Het grapje komt duidelijk niet aan bij de interviewer.

Bitter Wheat is een komedie. De interviewer vraagt zich af of een dergelijk onderwerp zich wel leent voor komedies. Daarvan is Malkovich overtuigd: „Goeie komedie bestaat op het kruispunt tussen pijn en farce. Daar is het theater toch ook voor? Moet ik nou lachen of huilen, dat is de vraag die goed theater uiteindelijk stelt.”

Malkovich hoopt dat hij niet als medeplichtige wordt gezien door deze rol aan te nemen, maar merkt ook op: „Had ik terugkijkend meer kunnen weten en meer kunnen zeggen? Ja, ik denk het wel.”

Bitter Wheat gaat op 7 juni in première in Londen.