Interview

Interview

Veiligheidsbaas Huawei VS na aanklacht: ‘Ons bedrijf is niet perfect, wel eerlijk’

Het lijkt misschien of Huawei volledig verbannen is uit de VS, maar de Chinese fabrikant heeft nog altijd iets te verliezen.

Aan de telefoon reageert Andy Purdy, veiligheidsbaas van Huawei in de VS, op de jongste aanklacht uit Washington. Huawei-medewerkers worden ervan beschuldigd informatie gestolen te hebben bij T-Mobile over een robot genaamd ‘Tappy’.

Grote Amerikaanse mobiele providers (met klanten als de overheid en bedrijven) is het verboden Chinese apparatuur in hun netwerk te gebruiken. Maar er zijn nog dertig of veertig kleinere Amerikaanse providers en netwerken die nog wel klant zijn. „Onze concurrenten vinden die markt niet groot genoeg”, zegt Purdy. „Als Huawei helemaal verboden wordt, dan zullen gebruikers op het platteland daar hinder van ondervinden.”

Volgens Huawei werd het conflict over Tappy al in een civiele rechtszaak geschikt en wordt het nu in een strafzaak herhaald – zonder nieuwe feiten. Niet chique, vindt Purdy, maar het past in een tijd waarin geen middel geschuwd wordt om Huawei, en dus China, in diskrediet te brengen.

„De laatste twaalf, dertien maanden vuurt de Amerikaanse overheid non-stop negatieve publiciteit op ons af. De geopolitieke boodschap waarmee deze kwestie verpakt wordt, maakt het moeilijk om de echte cybersecurity-gevaren aan te pakken.”

Huawei wil in de VS graag net zo ‘open’ zijn als in Europa, waar het bedrijf in Brussel een Transparency Center opricht om overheden toegang te geven tot software. Die aanpak werkt in het Verenigd Koninkrijk, een van de bondgenoten van de VS die nog niet onder de druk is bezweken om Huawei te verbannen.

Purdy is net terug van een cybersecurity-bijeenkomst van Huawei in China. „We beweren niet dat wij perfect zijn, of alle risico’s uitbannen. Dat kan niemand. Maar we zijn goed in ons werk en we zijn eerlijk.”

Purdy werkte in het verleden voor het ministerie van Binnenlandse Veiligheid en voor het ministerie van Justitie. Een paar van zijn oude collega’s keken vreemd op toen hij in 2012 ging werken voor Huawei.

Sinds 2012 liggen zowel Huawei als het Chinese netwerkbedrijf ZTE onder vuur in de VS. In januari 2018 laaide het conflict op toen het providers AT&T en Verizon verboden werd om Huawei telefoons te verkopen.

De Amerikaanse overheid ziet Huawei als een verlengstuk van de Chinese overheid. Purdy: „Volgens de Snowden-onthullingen keek de NSA jaren mee bij Huawei, om te zoeken naar banden met de Chinese overheid. Er werd niets gevonden. Nu is de logica: ‘ze moeten wel héél erg goed zijn in het verbergen, want we kunnen geen bewijs vinden’.”