Guaidó mag Venezuela niet verlaten, justitie begint een onderzoek

Besluit hooggerechtshof

De Venezolaanse oppositieleider Juan Guaidó, die zichzelf heeft uitgeroepen tot interim-president, mag voorlopig het land niet verlaten. Dat heeft het hooggerechtshof dinsdag bepaald. Guaido’s banktegoeden zijn bevroren en justitie is een strafrechtelijk onderzoek begonnen.

Guaidó wordt ervan beschuldigd buitenlandse mogendheden te steunen die zich zouden bemoeien met interne zaken in Venezuela. Als voorzitter van het parlement geniet hij immuniteit, maar het hooggerechtshof kan die nietig verklaren. Het verbod om het land te verlaten geldt voor zolang het onderzoek loopt. De Amerikaanse nationale veiligheidsadviseur John Bolton waarschuwde dat er serieuze gevolgen zullen zijn wanneer iemand Guaidó iets aandoet.

Het besluit van het hooggerechtshof volgt op een chaotische week, met grootschalige protesten tegen president Maduro waarbij tientallen doden vielen en honderden mensen zijn opgepakt.

Maduro beschuldigt landen die Guaidó steunen, waaronder de Verenigde Staten, van het organiseren van een staatsgreep. Maandag kondigden de VS sancties af tegen het staatsoliebedrijf PDVSA. Amerikaanse banktegoeden van het bedrijf werden bevroren. Volgens Maduro proberen de VS om Citgo, het zusterbedrijf van PDVSA in Houston, van de Venezolaanse regering te stelen.

In een interview met het Duitse dagblad Bild riep Guaidó Europa op om, net als de VS, Venezuela meer sancties op te leggen. (Reuters, AFP)