Venezuela

Guaidó mag land niet uit, justitie opent onderzoek

Besluit hooggerechtshof

De Venezolaanse oppositieleider Juan Guaidó, die zichzelf heeft uitgeroepen tot interim-president, mag voorlopig het land niet uit. Dat heeft het regimegezinde Hooggerechtshof dinsdag bepaald. Guaido’s banktegoeden zijn bevroren en justitie is een strafrechtelijk onderzoek begonnen. Guaidó wordt ervan beschuldigd buitenlandse mogendheden te steunen die zich zouden bemoeien met interne zaken in Venezuela. Als voorzitter van het parlement geniet hij immuniteit, maar het Hof kan die nietig verklaren. Het verbod om het land te verlaten geldt voor zolang het onderzoek loopt. De Amerikaanse nationale veiligheidsadviseur John Bolton waarschuwde dat er ernstige gevolgen zullen zijn als Guaidó iets overkomt. Het besluit van het Hof volgt op een chaotische week, met protesten tegen president Maduro waarbij tientallen doden vielen en honderden mensen zijn opgepakt. (Reuters, AFP)