Brieven

Brieven

Het lijkt alsof de Nederlandse academische wereld zich heeft losgezongen van de Nederlandse cultuur. Mag het Nederlands geen wetenschapstaal meer zijn? Vanwaar die minachting? Hoeveel studenten komen in de wetenschap terecht? Voor wat voor soort publicaties?

Als het goed is, wordt het wel vertaald. Als het middelmatig is – het allergrootste deel – wordt het sowieso slecht of niet gelezen.

Internationalisatie staat hoog in het vaandel, buitenlandse studenten krijgen een rode loper uitgerold en de student uit de Peel moet het doen met ‘internationalisation at home’ [sic]. Daar maakt de VSNU zich sterk voor, want de Nederlandse student is uitermate honkvast.

Universiteiten gaan kirrend op de rug liggen voor alles wat Amerikaans is, ze willen een prijsvechtende Kentucky Fried Chicken zijn, met intellectueel uitgeholde bachelors en rangschikkingskleverij. Daar leert men dat een spontane mening niet onderdoet voor een op kennis gebaseerd argument. Door het Frans en het Duits feitelijk af te schaffen haal je een nieuwe vorm van onwetendheid binnen en schaf je een venster op de Latijnse wereld af.