Venezuela

VS treffen Maduro-regime vol met nieuwe oliesancties

De Verenigde Staten hebben maandag sancties afgekondigd tegen het Venezolaanse staatsoliebedrijf PdVSA. Zo komt de Amerikaanse olie-invoer uit Venezuela naar verwachting goeddeels tot stilstand. Met de sancties worden 7 miljard dollar aan tegoeden van het oliebedrijf op bankrekeningen in de VS bevroren. Naar verwachting derft de regering-Maduro dit kalenderjaar nog eens een geschatte 11 miljard aan inkomsten. De VS willen zo voorkomen dat Maduro geld uit het oliebedrijf gebruikt om de macht te behouden.

Aangezien de economie van Venezuela sterk olie- afhankelijk is en het land zo’n 41 procent van zijn ruwe olie exporteert naar de VS, treffen de sancties de regering hard. De sancties zouden opgeheven worden als een machtsoverdracht zou plaatsvinden naar Juan Guaidó, de oppositieleider die zich vorige week uitriep tot waarnemend president.

Volgens Maduro zijn de sancties om Citgo, het in Houston gevestigde zusterbedrijf van PdVSA, te stelen. Analisten vrezen dat de Venezolaanse bevolking de gevolgen zal ondervinden van de nieuwe sancties. Guaidó heeft gezegd bereid te zijn Amerikaanse humanitaire hulp ter waarde van 20 miljoen dollar te aanvaarden.