VS treffen Maduro-regime hard met oliesancties

Crisis in Venezuela De uitvoer naar de VS is een cruciale bron van inkomsten voor Venezuela. Door de sancties raakt de regering verder in het nauw.

De Verenigde Staten hebben maandag sancties afgekondigd tegen het Venezolaanse staatsoliebedrijf PDVSA. Zo komt de Amerikaanse olie-invoer uit Venezuela naar verwachting goeddeels tot stilstand.

Met de sancties worden de tegoeden van het oliebedrijf op bankrekeningen in de VS – ter waarde van zo’n 7 miljard dollar – bevroren. Naar verwachting delft de regering-Maduro dit kalenderjaar nog eens een geschatte 11 miljard aan inkomsten.

Volgens Amerikaanse functionarissen kan zo voorkomen worden dat Maduro geld uit het oliebedrijf gebruikt om de macht te behouden.

Aangezien de economie van Venezuela sterk afhankelijk is van de olie en het land zo’n 41 procent van zijn ruwe olie exporteert naar de VS, treffen de sancties de regering hard. De sancties zouden opgeheven worden als een machtsoverdracht naar Juan Guaidó, de oppositieleider die zich vorige week eveneens uitriep tot president, zou plaatsvinden.

Volgens de Venezolaanse president Maduro zijn de sancties een manier voor de VS om Citgo, het in Houston gevestigde zusterbedrijf van PDVSA, te stelen. De Venezolaanse regering op haar beurt verklaarde dat tankers van klanten die al in de haven lagen pas met olie geladen zouden mogen worden als er vooraf was betaald.

Analisten vrezen dat juist de Venezolaanse bevolking de gevolgen zal ondervinden van de nieuwe sancties. Maduro’s regering zal daardoor nog minder in staat zijn voldoende voedsel en medicijnen te importeren voor de noodlijdende burgers.

Intussen heeft Guaidó gezegd bereid te zijn humanitaire hulp ter waarde van 20 miljoen dollar te aanvaarden. Dit was hem volgens een bericht van persbureau Reuters door de VS toegezegd. Guaidó sprak maandag naar eigen zeggen ook telefonisch met president Trump, wiens regering vorige week als eerste Guaidó’s presidentschap erkende. Hij zei ook de Amerikaanse sancties te steunen.

Bij het staatsoliebedrijf heerste volgens een medewerker „een totale shocktoestand”.

Orkestreert Trump staatsgreep in Venezuela? pagina 14-15
    • Frank Kuin